Beynimize Faydalı Gıdalar

Beyin anlamı kısaca; kafatasının içindeki, tüm elektrokimyasal nöronal eylemlerden sorumlu fiziksel yönetim merkezidir.
Beyin oldukça kapsamlı ve hayati bir organımızdır. Kişisel bellek oluşmaya başladığı andan itibaren beynin çalışmasını destekleyecek ek gıdalara ihtiyaç vardır.

Bizler saçımıza, ayağımıza, hatta tırnağımıza bile zaman ayırıp ilgilenirken, bakım yaparken en önemli organımız olan beyni hep kendi haline bırakırız. Nasıl olsa çalışıyor, düşünüyoruz, farkında bile olmayız ona gelen zararlardan, telefonla konuşmayı severiz, konuşuruz saatlerce ama düşünmeyiz beynimize gelen elektromanyetik dalgalardan nasıl zarar gördüğünü. Beynimiz hiç durmadan çalışan bir makinedir, tüm hayati fonksiyonlarımızı yöneten, hangi bilim alanında, sanat alanında başarılı olacağımızı yöneten, gülmemizi sağlayan strese karşı duyarlı olan. Aslında yeni oluşmaya başlayan bir beynin inanılmaz güçleri vardır, tamamen öğrenmeye programlanmıştır ama gerek çevresel gerek psikolojik faktörler o andan itibaren beyne gereksiz sinyaller gönderip ona zarar vermeye başlar. O halde beyni korumak ve ona ek yararlı gıdalarla ona yakıt vermek beynin daha iyi çalışmasını dağlayacaktır.
Örneğin yıllar boyu anne sütünün yararları hakkında birçok şey yazıldı, peki nedir anne sütünü bu kadar yararlı kılan? Anne sütünde hayati önem taşıyan kolin maddesi en yüksek seviyede vardır. Bu nedenle uzmanlar hafıza ile ilgili olan beyin lobunun bebeklikte yeterli kolin alınmasıyla gelişeceğini söylüyorlar.

Peki yetişkinlerin alabileceği kolin içeren neler vardır? Anne sütünden sonra sırasıyla soya ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, yumurta sarısında olduğu biliniyor.
Sağlıklı beslenme beraberinde birçok şey getiriyor, algımızda oldukça farklılık yarattığı bilinen bir gerçektir. O halde tüketilen gıdalarla zihnin çalışma performansı, protein, karbonhidrat, vitamin ve minerallerden oluşan bir beslenme programı ile beynin performansını arttırabilinir.
Peki yenilen hangi gıda ile beyin fonksiyonlarına ve zihin aktivitelerine fayda sağlanır?

Balık;
Araştırmalara göre; Yağlı balıklar beyin büyümesi ve fonksiyonu için temel öneme sahip olan DHA ve EPA omega-3 yağ asidi kaynağıdır Günlük beslenme düzenlerinde bu yağ asitleri faydalanan kişiler genel yetenek testlerinde daha başarılı olurlar.

Üzüm suyu;
Dopamin salgılanmasını arttırarak problem çözme yeteneğini geliştiriyor.

Yumurta;
Yumurta herkesin bildiği gibi protein deposudur, aynı zamanda sarısında bulunan kolin de bellek gelişiminde önemli rol oynar.

Domates, havuç, ıspanak, kırmızıbiber gibi sebzeler;
Beyin hücrelerine güç ve sağlık veren antioksidan kaynaklarıdır. Aynı zamanda antioksidan beynin daha uzun süre sağlıklı kalmasını sağlıyor. ‘Odaklanma’ için ceviz, fındık, fıstık gayet başarılı tercihler olur.

Yağsız kırmızı et;
Herkesin bildiği gibi demir deposudur. Beyin gelişimi için büyük yarar sağlıyor özellikle de alyuvarlar için.

Patates;
Kan şekerini dengeli olarak yükseltiyor bu sayede zeka daha verimli çalışıyor.

Çilek;
Hafıza kaybının etkilerini azaltıyor.

Çikolata;
Magnezyum ve antioksidan içeriğiyle beyne oksijen taşıyor böylece daha aktif çalışmasını sağlıyor.

Yoğurt;
İçinde bulunan tirozin isimli madde hafızayı güçlendirip, beyni uyarıyor.

Fasulye;
Lif ve protein bir arada özellikle çocuklarda zekâyı açıyor.

Tahıl ve esmer pirinç;
Esmer pirincin içerdiği vitamin ve magnezyum sayesinde algılama kabiliyetini arttırdığı biliniyor. Tahıllarda ise B6 vitamini oldukça yüksek.

Havuç;
Hatırlama yeteneğine etki eder, hafızayı güçlendirir.

Üzüm;
İçerdiği dopamin maddesiyle, beynin çalışmasına katkıda bulunur ve problem çözme yeteneğine katkıda bulunur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.