Bronşit Ve Bebeklerde Bronşit Nedir Bronşit Tedavisi Zatürre
Bronşit nasıl meydana gelir
1-) Grip veye üşütme sonrası virüsların sebep olduğu enfeksiyon sonrası bronş mukozası iltihaplanır ve akut bronşit ortaya çıkar. Virüslar bronşitin oluşmasında % 90 oranında rol oynarlar.
2-) Bakteriler yalınız veya viruslarla birlikte akut bronşite sebep olur.
3-) Çok nadirende olsa mantarlarda akut bronşite sebep olabilir.
4-) Ayrıca gazlar, buharlar, tozlar, kirli hava, sigara ve bulaşıcı çoçuk hastalıkları (boşmaca, kızamık) dikkat edilmez ise akut bronşite sebep olur.
Akut bronşitin semptomları (hastalık belirtileri):
1-) Nefes yollarının aşırı hassaslaşması ve yırtıcı bir ağrı ile kendini gösterir
2-) Virüs enfeksiyonu sonucu oluşan akut bronşitte aşırı tükrük oluşur ve tükrük beyasımsı yapışkan bir balgam oluşur.
3-) Akut bronşitte: yüksek ateş, yorğunluk ve genel olarak kendini kötü hissetme
4-) Göğüs ağrıları oldukca nadiren görülür ve şayet tahrişedici öksürük ve akciğer iltihaplanmasıda (zatürre) sözkonusu ise göğüs ağrısıda görülür.
5-) Eğer bronş mukozası iltihaplanmayla birlikte şişmişse o zaman balgam atamama nedeniyle kramplı bronşit ortaya çıkar.
Hastalığın tedavisi: Bronşite % 90 oranında virüsler sebep olur, fakat virüslara karşı antiviral bir kimyasal ilaç olmadığından tedaviside otodoks tıpba göre mümkün değildir. Buna rağmen hastaları antibiyotik ilaçlarla tedavi etmeye çalışan doktorlar mevcuttur. Çare nedir? Çaresi immün sistemini kuvvetlendirip harekete geçirmektir. Buda Gökçek İksiri, ZYE, A. Itırkökü-, Kipriotkökü-, Baptisya-, Sinirliot-, ve Kekikotu preparatları ile mümkündür.
B-) Kronik Bronşit: Kronik Bronşitin ana sebebi sigaradır. Hastaların % 90?ının tiryaki olduğu veya önceden sigara içtiği bilinmektedir. Sigara içenlerin % 50?sinde 40 yaşından sonra kronik bronşit görülmektedir. Ayrıca işyerindeki kirli hava, sıkca nefes yolları enfeksiyonuna yakalanma, sonbahar ve kış aylarında nemli hava ve immün zafiyeti nedeniyle kolayca bronşite yakalanma gibi sebepleri sayabiliriz.
Kronik Bronşit nasıl olur?
Hastalık başlamadan önce bronşların duvarına yerleşmiş olan tüy şeklindeki hücreler görevini yapamıyacak kadar yıpranmış veya felç gibi hareketsiz olur. Böylece Akciğerlerdeki balgamı tükürmek istediğinizde tüy şeklindeki hücreler balgamı tutamaz ve balgam her seferinde aşağı düşer . Balgamı atmaya uyarlanmış olan Akciğer sürekli buna karşı reaksiyon gösterir ve kişi sürekli öksürmek zorunda kalır.
Bunlara ilavetten hava kesecikleri (alveolar) küçülür veya yok olur, çünkü bronşlar ve bronşiyollar şişerek hava keseciklerine yer bırakmazlar. Bu durumun devametmesi zamanla hava keseciklerinin ve tüysü hücrelerin yok olması sonucu akciğer amfizimine (hava dolu baloncuk) dönüşür. Böylece kişi oksijen yetersizliği çeker ve nefes darlığı baş gösterir.
Hangi rahatsızlıklar ortaya çıkar?
1-) Öksürük, zamanla kişi kendini sürekli kötü hisseder.
2-) Balgam sürekli koyulaşır ve atılması zorlaşır.
3-) Nefes darlığı ve kısa kısa nefes alma vede nefes alma gün geçtikce dahada kötüleşir.
Rahatsızlık uzman doktorlar tarafından teşhis edildikten sonra doğal ilaçlarla tedavide kulanılabilir. Bunların başında:Gökçek İksiri, Gökçek Tonik, ZYE, A. Itır-, Kekikotu-, Sinirliot-, Duvarsarmaşığı-, Çuhakökü- ve Güneşgülüotu preparatları kulanılır.
Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır. Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.