Günümüzde çok artı insanın yaşayan olduğu şikayetler arasında yer alan çarpıntı, yürek atımının kişiye bir şeylerin yolunda gitmediğini belirli etmeye çalışan yürek ritm bozukluğu olarak tanımlanabilir. Çarpıntının nedenleri yürek hastalıklarından olabileceği gibi, kalp sağlığı dıştan pek çok problemden kaynaklı olarak da husule gelebilir. Çarpıntı niçin olur mutlaka bir uzmana danışarak öğrenmek ve soruna bir çözüm bulmak gerekir, somurtkan durumda sağlığınız açısından ciddi tehlikeler husule gelerek hayat kalitenizi düşürebilir.
Çarpıntı neden olur?
Yürek atımının ahenkli-düzensiz bir biçimde hızlanması ya da yavaşlaması sonucunda husule gelen çarpıntının nedenleri ekseri kalbi alakadır eder sıhhat sorunlarıdır; oysa henüz de dediğimi gibi yürek dışında başka sorunlarda çarpıntı sebepleri aralarında yer almaktadır. Psikolojik sorunlar, anemi, otonom sinir sistemindeki cana yakın sinirlerin düzensizlikleri, asap sistemi gerginliği, kalp ritm bozukluğu hastalığı, bazı ilaçların yan etkisi çarpıntıya yol açan faktörlerdir.
Bütün bu faktörlerin yanı sıra fazla efor sarf etme, sigara ve içki kullanımı, heyecanlanma, üzülme gibi fazla yaşanan duygular, dere ve kahve gibi kafein taşıyan içeceklerin aşırı tüketimi de geçici çarpıntıya niçin olur. Ama birey sağlığına, yediklerine, içtiklerine uyarı etmezse, psikolojik sorun yaratacak olaylardan kendini uzakta tutmazsa sürekli olarak kalp çarpıntısı ile karşılaşır ve bu şart giderek çığırında çıkan bir hal alır. İşte o vakit çarpıntı diğer problemlerin ortaya çıkmasına sebep olur ve genel sağlığı bozar. Bu sebeple çarpıntıya niçin olan faktörlerden uzaktan durmak, çarpıntıya yol açan hastalıklardan kurtulmak gerekir.