Çocuklar… Oğlumuz, kızımız, yeğenimiz, torunumuz onlar bizim için dünyadaki en önemli varlıklar.
Video oyunları, çizgi film kanalları, bilgisayar derken her geçen gün daha kilolu, hareketsiz ya da bedensel koordinasyonu eksik bir nesil yetişiyor.
Yapılan araştırmalar bir çocuğun düzenli egzersizlere başlama çağının en erken 4 yaş civarı olduğunu söylüyor.
Beraber yapacağınız salon egzersizleri, hafta sonu basketbol oynamak, beraber havuza gitmek onun bedensel gelişimine katkı sağladığı kadar ruhsal gelişimine de katkı sağlayacaktır. Çocuklarımızın bizimle zaman geçirmeye çok ihtiyacı var…
Spor, onun bir çocuk olduğunu sizinse askerdeki eğitim çavuşu olmadığınızı aklınızın bir köşesinde tutarsanız çocuklarınızda hoş vakit geçirmenizi sağlayacak uygulanabilir bir aktivite olacaktır.
Motivasyon İçin :
Optimum zorluk derecesini aşmayın. Başarabileceği basit egzersizler ile başlayın belli bir seviyeye gelene kadar zorlandığı noktada destek olarak hareketi tamamlamasını sağlayın.
Asla kızmayın, görev değil oyun tadında bir çalışma yapın.
Biraz çabayla ulaşabileceği bir hedef verin ve bu hedefi ödüllendirin.
Çocuklarla Sporda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:
Çocukların kemikleri büyüklerinkinden farklıdır, kemik uçlarında büyüme çekirdeği denilen ve uzamayı sağlayan kısımlar vardır. (bknz Daha Uzun Bir Boy İçin). Bu büyüme çekirdekleri açık ve aktif olduğu sürece uzaman gerçekleşir. Kemiğe aşırı yük bindiğinde tendon ve bağlardan çok bu büyüme plakları zedelenir. Aşırı kullanıma bağlı olarak büyüme plaklarında enflamasyon oluşabilir.
12 yaşın altındaki çocuklarda yüksek bir kalp atım sayısının bulunması onların kapasitelerinin kolaylıkla tükenmesine neden olur. Yani çocuklar çabuk yorulur. Bu dönemdeki çocukların aerobik güçleri düşüktür yani vücutları yüksek oksijen kullanma kapasitesine sahip değildir. Glikojen depoları da düşük kapasitelidir. Bu nedenle antrenmanın süresi ve yoğunluğu onların kapasitesine göre planlanmalıdır.
Bu yazıda söz konusu edilen hareketler çocuğun tamamen kendi vücut ağırlığı ile salon yada ev ortamında yapacağı yukarıdaki hususlar dikkate alınarak seçilmiş, gelişimini olumlu yönde destekleyecek hareketleridir.
Jumping Jacks – El Çırparak Sıçrama Hareketleri :
10 dakika boyunca yapılacak el çırparak sıçrama hareketi hem vücudu ısıtacak hem de bacak ve kol kaslarını harekete geçirecek ve çocuğun bacak kol koordinasyonunun gelişmesine katkıda bulunacaktır. Yukarıda belirttiğimiz gibi çocukları aerobik kapasiteleri düşüktür. 10dk’lık süreyi arada iki dakikalık dinlenme molaları ile 5 parça halinde tamamlamanız doğru olacaktır.