İzmir’de çocuk gastroloji uzmanı Prof.Dr. Sema Aydoğdu, aşırı meyve suyu tüketiminin çocuklarda ishale neden olduğunu bildirdi.
Prof.Dr. Aydoğdu, “Anneler yararlı diye, çocuklarına büyük bardaklarla bol meyve suyu içiriyor, doktorların tanımlayamadığı ishale yol açıyorlar. Sadece hazır değil doğal meyve suyu da abartıldığında ishal nedeni” dedi.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi, pediatrik gastroenterolog Prof.Dr. Sema Aydoğdu, çocuklarda meyve suyu tüketimi konusunda uyarılarda bulundu. Modern gıda sanayinin günlük hayatı kolaylaştırırken bazı sağlık sorunlarına da yol açabildiğini belirten Aydoğdu, “Hazır gıdaların kontrolsüz ve kişiye uygun olmayan miktarlarda tüketilmesi bir takım problemler yaratabiliyor” derken çikolata içeren gıdalar, kolalı içecekleri örnek verdi. Özellikle bunların çok tüketilmesinin net şekilde kabızlık nedeni olduğunu, obezite, reflü riskini getirdiğini kaydeden Prof.Dr. Aydoğdu, şöyle dedi: “Genelde toplumda reflü hastalığının bilinirliliğinin artmasıyla beraber kolalı içeceklerin tüketiminde azalma var. Ancak, bundan kalan boşluk hazır meyve sularıyla kapatılmaya başlandı. Bu da çok yanlış. Çocuklarda nedeni belli olmayan, aylarca süren, hekimler tarafından tanılanamayan ishallere yol açabiliyor. Çünkü hazır meyve sularının içinde şeker çok, hatta bu, yüzde 1000 doğal denilen meyve suları için de geçerli. Bunlar içindeki şekerler, aslında bizim kabızlık tedavisinde kullandığımız türden şekerler. Aileler, ‘çok yararlı’ düşüncesiyle çocuklarına çok fazla meyve suyu içiriyor. Okula giderken çantasına meyve suyu koyuyor, okulda çocuk ayrıca kantinden alıp içiyor, akşam evde tekrar meyve suyu içiyor. Çocuk ailenin bilgisi dışında da meyve suyu tüketiyor. Toplumda, kolalı, sodalı içecekler zararlı, meyve sularının hiç sakıncası yoktur gibi yanlış bir inanış var. Günde 4 litre meyve suyu içen çocuk biliyorum. Hazır ya da doğal meyve suyu abartılarak tüketildiğinde çocukta ishale yol açılıyor. Çocukta nedeni bilinmeyen ishal tabloları ortaya çıkıyor. Sonra doktor doktor dolaşılıyor, pekçok tetkike başvuruluyor. Çocuk paçalarından akarcasına ishal tablosuyla perişan oluyor.”
ŞİŞMANLIK, DİYABET RİSKİ DE YARATIYOR
Prof.Dr. Aydoğdu, aşırı meyve suyu tüketiminin obezite, şeker hastalığı riskini de artırdığını söyledi. Bir çay bardağı sıkma meyve suyunun çocuk için yeterli olacağını, günde 3 porsiyon önerdikleri meyvenin birinin bu şekilde alınabileceğini belirten Aydoğdu, “Bir çay bardağı yetecekken anneler çocuklarının bira bardağı dolusu içmesini istiyor, içiriyor. İshal çocuğun sosyal yaşamını, huzurunu kaçırıyor. Sabah kahvaltısında bir çay bardağı meyve suyu, demir emilimi için iyi olur. Çocukları abur cuburdan uzak tutabilmek için günde 2 ceviz, 3-4 kuru kayısı, 1-2 kuru incir, kuru üzüm ya da kuru erik öneriyoruz. Fazlasına gerek yok” dedi.