Çocuklarda Beslenme: Anne babalar, genellikle çocuklarının iştahlı ve kilolu olmasını çocuklarının sağlıklı oldukları şeklinde yorumlarlar. Çocuklar için az ve yetersiz beslenme sağlıksorunları oluşturduğu gibi fazla ve dengesiz beslenmek de sağlıksızdır. Özellikle çocuklar gelişim çağında oldukları için beslenmelerine önem gösterilmeli; düzenli, yeterli ve dengeli beslendiklerinden emin olunmalıdır. Yetersiz beslenen çocuklarda zihinsel ve bedensel gelişim bozuklukları ve çeşitli sağlık sorunları meydana gelmektedir. Aşırı ve dengesiz beslenen kilolu çocuklarda ise ileride şişmanlık ve şeker hastalığı gibi sorunların görülme sıklığı daha fazladır. Çocuğun kilolu, normal ya da zayıf olduğunu söyleyebilmek için çocuğun yaşı ve boyu önemlidir. Ayrıca, her bebek kendine özgü bir gelişim grafiği izler. Bu nedenle, bebekleri kıyaslamak hatalı olacaktır. Bebeğin ve çocuğun gelişiminin sağlıklı olup olmadığını en iyi doktorunuz söyleyecek ve sizi yönlendirecektir.
0-6 Aylık Bebeğin Beslenmesi: Doğumdan itibaren 6 aylık oluncaya kadar bebeğe sadece anne sütü verilmelidir. Anne sütü bebeğin bedensel ve zihinsel gelişimi için yeterli ve benzersiz olmasının yanında, bağışıklık sistemini de güçlendirdiği için bebeklerin hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır. Bebeğin gelişimi ve kilo alımı normalse anne sütü yeterli geliyor demektir.
6-9 Aylık Bebeğin Beslenmesi: 6. aydan itibaren anne sütü yeterli gelmeyecektir. Bu nedenle, anne sütü ana besin olmakla birlikte anne sütünü destekleyici olarak ek besinlere başlanmalıdır. Ek besinler önce az miktarda verilmeli, daha sonra öğünler halinde bebeğe yedirilmelidir. Tatlı, şekerli besinler, tuz ve süt çocuğa verilmemelidir. Sebze ve meyve püreleri, taze sıkılmış meyve suyu, günlük mayalanmış yoğurt, yumurta sarısı, muhallebi, tuzsuz peynir, ekmek gibi ek besinler bu aylarda bebeklere yedirilebilir. Bebeğin yetişkinlikteki damak zevkini oluşturan bu ek besinlerin oluşturacağı unutulmamalı ve abur cubur, çikolata gibi yiyeceklere alıştırılmamalıdır.
9-12 Aylık Bebeğin Beslenmesi: Bu dönemde ek besinler artık asıl besin özelliği kazanmaya başlar ve bebekler büyüklerin yediği hemen hemen her şeyi az tuzlu ve az baharatlı olmak şartıyla püre halinde yiyebilir. Bebekler bu dönemde et yemeye başlayabilir. Hatta her gün en az bir öğünde etli ya da kıymalı bir yemek olması tavsiye edilir.
1-5 Yaşındaki Çocuğun Beslenmesi: Bu dönemde anne sütü zamanla kesilir. En ideali 2 yaşına kadar emzirmektir. Çocuğun dengeli ve yeterli beslenmesine özen göstermeye devam edilmelidir. Dengeli beslenme için çocuğun yeterince vitamin, mineral, karbonhidrat, protein ve su aldığından emin olunmalıdır. Yetişkinlerde olduğu gibi, çocuklarda dengeli beslenme Sebze ve meyveler, süt ve süt ürünleri, baklagiller, et ve yumurta ile unlu ve nişastalı besinlerin yeterince ve dengeli olarak tüketilmesi ile sağlanır.