Egzama, bebeklik ve küçük çocukluk döneminde vücudun çeşitli yerlerinde oluşan deri tahrişleridir. Deride mikroplu sivilceler ve kabarcıkların oluşmasıyla ortaya çıkar. Çok şiddetli kaşıntı olduğu için mikropların yayılma eğilimi vardır. Doğumdan sonraki ilk haftalarda yanaklarda, yüzde ve başın tam tepesinde kabuk gibi kepekler oluşur. Mikropların yayılması halinde yüksek ateş görülebilir. Tedavinin mutlaka bir doktor tarafından yapılması gerekir.
Siyah hastalık (melena nedir)
Yeni doğmuş bebekte görülen kanamalar çoğunlukla kan pıhtılaşmasının yetersizliği nedeniyle oluşur. Kan pıhtılaşması kandaki trombosit miktarıyla ölçülür. Pıhtılaşma düzeni yeni doğmuş bir bebekte bozulmuş olabilir ve bu nedenle de deride, derin dokularda ve iç organlarda kanamalar görülebilir. Genellikle mide-bağırsak kanalında görülen kanamalar halk arasında «Siyah hastalık» olarak tanımlanır.
Mide kapağında görülen daralma
Mide çıkışı, mide kapağı kaslarının kalınlaşması ya da kasılması sonucu daralır. Midede sindirilen yiyeceklerin ya hiç ya da çok azı incebağırsağa geçebilir. Bu hastalık özellikle kız çocuklarında ve genellikle doğumdan sonraki ilk üç ayda görülür. Hastalık normalde doğumdan 4-6 hafta sonra başlar. Şiddetli kusma olur ve kusmuk fışkırmalar halinde çıkar. İştah iyidir, hatta kusmadan hemen sonra bebek süt emmeye başlar. Bebek açlık çeker ve zayıflar. Dışkı az ve seyrektir. Daralma genellikle kramplar halinde görüldüğünden kramp çözücü ilaçlar olumlu sonuçlar verir. Tuz ve su kaybı nedeniyle deride kuruluk ve sonuç olarak gıda alışverişinde görülen yetersizlik yan etkiler arasında sayılır. Eğer mide kapak kaslarında bir kalınlaşma söz konusuysa ameliyat gereklidir.