çocuklarda fıtık hastalıkları

Çocuklarda görülen fıtık hastalıkları

çocuklarda fıtık hastalıkları

En sık görülen fıtık tipi, kasık fıtığıdır. Dolaylı ya da dolaysız olabilir. Dolaysız fıtıkta, karın duvarındaki zayıf bir noktadan öksürük, kabızlık nedeniyle ıkınma sonucu bağır­sağın bir bölümü dışarı fırlar. Çoğunlukla doğmalık olan do­laylı fıtıkta bağırsak parçası erbezi torbasına doğru uzantı ya­par. Bebeklerde çok sık görülen göbek fıtığı genellikle kendi­liğinden iyileşir. Geç iyileşen ya da mikroplanma

sonucu il­tihaplanan göbek fıtığı mutlaka bir doktora gösterilmelidir. Çocuklarda görülen fıtık genellikle kendiliğinden kapanır. Bü­yük fıtıklarda ameliyat şarttır.

Yeni doğan bebekte hemolitik hastalığı (eritroblastoz)

Bu has­talık, anne ile fetüs arasındaki kan gurubu uyuşmazlıkları sonu­cu ortaya çıkar. Rh-negâtif tarafından üretilen lgG tipindeki izoantikorlar plasenta yoluyla fetal kan dolaşımına geçerler ve fetüsün alyuvarlarındaki belirli antijenlerle birleşirler. Böyle­ce, antikorlarla kaplı olan alyuvarların retiküloendotelyal sis­temde erken yıkılmaları hemolitik kansızlığa neden olur. Uyuş­mazlık genellikle Rh faktöründe ya da ABO sisteminde olur.

Vakaların çoğunluğu Rh sistemindedir. Rh uyuşmazlığına bağ­lı olan hemolitik hastalık genellikle ölümle sonuçlanır. Plasen­tada şişlik, fetüste ileri derecede kansızlık ve su toplama görü­lür. Doğumdan 24 saat sonra ağır sarılık başlar, karaciğer ve dalakta büyüme olur.
Gebenin Rh-negatif olduğu saptanır saptanmaz hemolitik hastalık dikkate alınır. Gebelik süresince testler yapılır ve fetüsteki antikor miktarı saptanır. Doğumun erken başlatılması, ana rahmindeyken fetüse kan nakli ya da doğumdan sonra be­bek kanının tümüyle değiştirilmesi bebeğin yaşama oranını yükselten faktörlerdir.

Mükovisidoz Nedir

Akrabalar arasındaki evlenmelerde çok sık görülen kalıtsal, başta pankreas olmak üzere dış salgı bezleri tarafından yapılan salgının bozulmasıyla ilgili bir hastalıktır. Pankreasta içi sıvı dolu bağdoku oluşumu vardır. Pankreasın sindirime yardımcı olan dış salgısı olmaz. Ayrıca, müköz doku salgıları da koyulaşmış ve bozulmuştur. Hastada genellikle sin­dirim bozukluğu nedeniyle kabızlık görülür. Bağırsak tıkan­maları, sindirim bozukluğu, zayıflama, büyüme bozuklukları, kronik solunum yolları ve akciğer iltihapları en belirgin yan etkilerdir. Hastalığın tedavisi oldukça güçtür. Pankreasın ye­tersiz ya da hiç salgı yapmaması halinde sindirimi kolaylaştı­rıcı enzimler dışarıdan verilir
.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.