Yabanı madde yeme alışkanlığı olarak tanımlanan pika sendromu, genellikle demir, bakır ve çinko eksikliğinden kaynaklanan ve en çokta gelişim çağında olan çocuklarda görülür. Vücudunda demir, bakır ve çinko eksikliği olan çocuklar toprak, kağıt, buz, ip, kireç, kum, boya gibi maddeleri yemekten ayrı bit tat alırlar.
Bazen hamile kadınlarda da toprak yeme olayı ile karşılaşmaktayız. Hamilelik sürecinde demir eksikliği gelişmesine bağlı olarak bu tablo ortaya çıkmaktadır. Bulantı hissini azaltacağı düşüncesi ile toprak yenir ve buna bağlı olarak demir eksikliği oluşabilir.
Çocuklarda zeka gelişimini etkiler
Diyetisyenleri ilgilendiren kısmı ise demir, bakır ve çinko eksikliğinde sorunun oluşmamasıdır. Çocuklarda zeka gelişimi sorunlarına bağlı olarak pika sorunu gelişebilir. Kansızlık ve çinko eksikliği çocuğun zihinsel gelişiminde olumsuz rol oynayacaktır. Durumun iyi değerlendirilmesi gerekir. Aynı zamanda vücut direncinin düşmesine yol açar ve çocukta sık enfeksiyonlara açık bir durum gelişir. Tedavisinde psikolojik yönü de değerlendirilmeli, sağlıklı beslenme koşulları öğretilmeli ve doktor gözetiminde demir tedavisi uygulanmalıdır. Fark edilmediğinde genelde bu insanlarda kurşun zehirlenmesi, sindirim sistemi sorunları, enfeksiyonlar, saç yendiği için tıkanmalara bağlı acil cerrahi müdahalelere maruz kalma gibi sonuçlarla karşılaşılabilir.
Deniz ürünleri tüketmelisiniz
Demir kaynakları; karaciğer, tüm kırmızı etler, yumurta, kuru baklagiller, pekmez, siyah üzüm (taze ya da kurusu), yeşil yapraklı sebzeler ama en iyi emilim hayvansal kaynaklı besinlerden olur. Demir içeriği yüksek bir besin tüketirken o öğüne mutlaka C vitamini içeren bir salata, domates, taze sıkılmış bir portakal suyu eklemek gerekir. Çinko; deniz ürünleri, tam buğday unu, kuru baklagillerdir… Bakır; karaciğer, yumurta, kakao, kuru baklagillerde bulunmaktadır…