Bir kansızlık türü olan demir eksikliği, vücutta, olması gereken miktardan az olan demirin, kan hücrelerindeki kırmızı rengin azalmasına olan etkisi olarak tanımlanabilmektedir. Kansızlık türlerinden biri olan demir eksikliği, demir takviyesinin vücuda alınması ile giderilebilecek olan bir sorundur.
Demir eksikliğinin nedenlerinden kısaca bahsetmek istersek, demir eksikliğinin nedenleri arasında ilk sırada, içeriğinde demir bulunan besinlerin, gereğinden az alınmasından söz etmek gerekmektedir. Demir eksikliğinin nedenlerinden bir başkası ise, adet kanamalarını sık, uzun; ve ağır şekilde yaşamaktır. Demir eksikliğinin nedenlerinden bir başkası da demirin, vücut tarafından yeteri kadar emilememesidir. Demir eksikliğinin nedenlerinden bir tanesi çölyak hastalığı iken; demir eksikliğinin nedenlerinden bir başkası da crohn hastalığıdır. Gastrik Bypass cerrahisi de demir eksikliğinin nedenleri arasında sayılırken, kan kaybı, ve bir takım kanser türleri de demir eksikliğinin nedenleri arasında kendilerine yer bulmaktadır. Mide kanseri ve yemek borusu kanseri, demir eksikliğine neden olan kanser türleri arasında yer almaktadır. Peptik ülser rahatsızlığı demir eksikliği nedenleri arasında yer alırken, ozofagus varisler de demir eksikliğinin nedenleri arasında sayılabilmektedir. Bir takım ilaçların uzun kullanımı da demir eksikliğinin nedenleri arasında yer almaktadır.
Demir eksikliği riski taşıyan grup içerisinde, yaşlılar, hamileler, doğurganlık çağında olanlar, bir müddet artrit ilaçları, aspirin, ve ibuprofen kullananlar daha çok yer almaktadır.
Demir eksikliğinin belirtilerine kısaca bakmak istersek: Demir eksikliği belirtileri arasında ilk sıralarda yorgunluk yer almaktadır. Demir eksikliğinin belirtilerinden bir diğeri ise iştahsızlıktır. Kırılgan tırnaklar da demir eksikliğinin belirtileri arasında yer almaktadır. Ten renginin soluk olması da demir eksikliği belirtileri arasında yer alırken, sinirlilik ve baş ağrısının da, demir eksikliğinin belirtileri arasında yer aldığını hatırlatmak gerekmektedir. Kalp atışlarının hızında görülen artış demir eksikliği anemisinin belirtileri arasında yer alırken, güçsüzlük de demir eksikliği anemisinin belirtileri arasında yer almaktadır. Güçsüzlük ve nefes darlığı da demir eksikliğinin belirtileri arasında yer almaktadır. Demir eksikliğinin belirtileri arasında yer alan diğer faktörleri ise şu şekilde sıralayabilmemiz mümkün: Buz ya da toprak gibi, besinlerin dışında kalan şeyleri yeme ya da içme isteği, konsantrasyon zorluğu, dilin acıması ya da şişmesi, saç dökülmesi, enfeksiyonlara karşı daha duyarlı vücut…