Kadınlara nazaran erkeklerde daha sık rastlanan bir sağlık sorunu olan deri (cilt) kanseri tedavi edilmediği ya da tedavisine geç kalındığı zaman diğer organlara da sıçrayabilen bir özelliğe sahip kanser türlerinden birisidir. Bu nedenle deri kanserinin tedavisi mutlaka yapılmalı ve cilt üzerinde beliren çeşitli şikayetlerin önemsenmesi tedavisi için ise geç kalınmamasında sağlığınızın durumu ve yaşam kaliteniz için büyük önemi vardır.
Deri kanserinin tedavisi
Tedavi kanserin tipine, büyüme evresine, yerleşim yerine göre değişmektedir.
Eğer kanser küçük ise işlem ayaktan, lokal anestezi altında kolayca yapılabilir. Bu küçük ve az tehlikeli tiplerde kazıma (küretaj) veya elektrik akımı ile kanser hücrelerini yoketme (dessikasyon) işlemleri de yapılabilir. Ancak bu metodların tedavi açısından güvenilirliği az, iz bırakma ve deformasyon yapma ihtimalleri fazladır.
Kanser büyükse, lenf nodlarına veya vücudun başka bir bölgesine yayılmış sa büyük cerrahi işlemlere ihtiyaç duyulabilir.
Cilt kanserlerinde muhtemel diğer tedavi seçenekleri kriyoterapi (kanser hücrelerinin dondurularak tahrip edilmesi), radyoterapi (ışın tedavisi), kemoterapi (antikanser ilaçların verilmesi)’dir.
Tedaviye başlamadan önce bu yöntemleri doktorunuzla beraber değerlendirmeli ve aşağıdaki sorulara cevaplar aramalısınız.
Tümörün yok edilmesi açısından hangi tedavi yöntemi daha güvenlidir?
Hangi seçenek size daha uygundur?
Sizdeki kanser tipi için ne kadar etkilidir?
Olası riskleri ve yan etkileri nelerdir?
Beklediğiniz fonksiyonel ve kozmetik sonuçlar ne kadar elde edilebilir?