Daha çok yaşlılarda görülen kaşıntılar damar sertliği ve hormon yetersizliğine bağlıdır üremi ve şeker hastalığı da kaşıntıya sebep olabilir. Sebebi belli olmayan kaşıntılar da tansiyon idrar ve kan şekerini kontrol ettirmek gerekir. Sarılık hastalığı geçirmekte olanlarda safra asitlerinin vücuda birikmesi ile kaşıntılar görülür. Hastalık geçince bu hal ortadan kalkar.
Deri üzerinde kurdeşen şeklinde bir döküntü yapmadan besin veya ilâçlara bağlı kaşıntılar da olabilir. Hassas kişilerde balık sucuk pastırma midye konserve et çilek peynir yumurta ve çikolata gibi yiyeceklerle kinin atropin morfin iyot brom gibi ilâçlar kaşınmalara sebep olabilir.
Bu tür kaşıntıları hemen bir karaciğer bozukluğuna bağlamak yanlıştır. Böyle durumlarda sebep daha çok alerjidir.
Yünlü giyecekler kürk sabun ve saç boyalan da bazı kişilerde kaşıntı yapabilir. Kaşıntıların kişinin çalıştığı meslekle de ilgisi olabilir. Şekerarpa ve hububatla çok fazla temas edenler bakkallarda bahçıvanlardakuş inek kedi ve köpek gibi hayvan besleyenlerde inatçı kaşıntılar görülebilir. Bunun başlıca sebebi bazı maddelerde ve hayvanlarda bulunan parazitlerdir.
Kabızlık ve bağırsak solucanları da kaşıntı yapabilir.
Hormonlara bağlı kaşıntılar ise özellikle kadınlarda aybaşı dönemlerinde gebelikte menopoz denilen aybaşı halinden kesilme sırasında görülür.
Bazılarında ise kış mevsiminde kaşıntılar görülür. Bu soğuğa A vitamini noksanlığına yünlü kumaşlara ve sık sık yıkanmamaya bağlıdır.
Bütün bu sebeplerin hiç birinin bulunmadığı kaşıntı hallerinde sinirsel bir durum olduğu düşünülmelidir.