Cildiniz ne dek bronzlaşmış ise o kadar zarar görmüş anlamına gelmektedir. Bu durumda ise akla gelen soru dinç bronzlaşma nedir sorusudur.Doğru tekniklerle sağlıklı bronzlaşmak muhtemel.
Yaz ayları tatil ayları olup bu dönemlerde deniz kenarında güneş banyosu yapmak ve doğal şekilde bronzlaşmak en fazla hoşumuza giden şeylerden biridir. Emrindeki bronzlaşma ile birlikte parıl parıl eden esmer bir ten hemencecik herkesin en büyük ideallerinden birisidir. bununla beraber bronzlaşma hakkında yanlış bilinen ise derinin bu şekilde renk değiştirmesinin sağlıklı bir cildi ile ilişkilendirilmesidir. Oysa derideki bu renk değişimi uzmanlar göre ciltte oluşmuş hasar olarak değerlendirilmektedir.
Yani cildiniz ne dek bronzlaşmış ise böylece hasar görmüş anlamına gelmektedir. Bu durumda ise akla gelen soru dinç bronzlaşma nedir sorusudur. Bu soruya yanıt verebilmek için uzmanların açıklamalarına kulak vermek gerekir. Bunun yanına sağlıklı bronzlaşabilmek için de altın kuralları göstermek gerekir. Ciltte güneş ile birebir temas sonucu D vitamini kaybı oluşmaktadır. böylece de cildin nem dengesi bozulmaktadır.
Özellikle de yaz aylarını girilen dönemlerde güneş ışınlarının daha dikey açı ile geliyor olmasına alt olarak derideki vitamini kaynağı olan madde güneş kadar etkin D vitaminine dönüştürülmektedir. Bu da vücuttaki kalsiyum dengesi ile kemik gelişmesini sağlamaktadır. Özellikle çocuklar ve yaşlılar için D vitamini çok önemli olup güneş banyoları yapmaları onlar için fazla yardımsever olmaktadır.
Hem sedef sözde bir cilt hastalığınız var ise güneş ışınları bu cilt hastalıklarına da iyi gelmektedir. Yani kısacası güneş D vitamini açısından vücudun ihtiyaç duyduğu bir şeydir. Yalnız bunun dozunun çok iyi ayarlanması gerekir. Güneşli birebir temas etmek yerine dinç bir biçimde güneşin ışınlarından faydalanmak gerekir ama bunun içinde bronzlaşma hakkında doğru tanıdık yanlışlar nelerdir bu konunun bilinmesi gerekmektedir. Bular da şu şekilde sıralanabilir.
1 – Bronz bir ten daha hoş görünmektedir.
Tam tersini bronzlaşmak güneşle birebir temas olduğu için yüzde çizgiler ve kırışıklıklar oluşturmaktadır. bununla birlikte ciltte kahverengi lekeler ve noktalarda oluşmaktadır.
2 – Gençler Kansere Yakalanmazlar.
Bu da yanlış bilinen bir şeydir cilt kanseri genç ya da ihtiyar herkeste görülebilir ve en çok rastlanılan kanser türlerinden biridir.
3 – Cildin Eşdeğer Oranlı Olarak Bronzlaşması Kişiyi Güneşten Korumaktadır.
Bronzlaşma hakkında dürüst bilinen yanlışlar içerisinde bu faktörler gelmektedir. Gerçekten cildin ne dek bronzlaşması pek zarar görmesi demektir.
4 – Solaryum İle Güneşte Bronzlaşmak Benzer Şeydir.
Bu yanlış ise insanların deri kanserine yakalanma olasılığını güçlendirmektedir. Çünkü solaryumla doğal bir şekilde D vitamini alınamamaktadır. Sağlıklı bronzlaşma nedir sorunusun cevabı ise güneşte bronzlaşmaktır.
5 – UVB Işınlarının Cilde Herhangi Bir Zararı Olmaz
UVA ışınları cildin ne kadar hasar veriyor ise UVB ışınları da bir o kadar cilde zarar vermektedir. bu nedenle cilde bu iki yaşından koruyacak şekilde tedbir elde etmek gerekir
6 – Solaryum kişiyi zayıflatmaktadır
Hayır, böyle bir şey söz konusu değildir. Bu yalnızca bir spekülasyondur. Sadece ciltte kalori aydınlatma işini hızlandırmaktadır. Oysa kişinin zayıflaması tesir etmemektedir.
7 – Koruyucu kremlerin hiçbir zararı yok koruyucu kremler zararlıdır kanser riski oluşturmaktadır
Bu konu ile ilgili yalnızca spekülasyonlar apaçık dönmektedir. Güneş koruyucular uyarı dizisi seçildikleri zaman güneşin zararlı etkilerinden cildi koruyabilmektedir. Bu doğru bilinen yanlışları da öğrendikten sonradan yapılması gereken dinç bronzlaşmak için altın kuralları uygulamaktır. Acilen de dinç bronzlaşma nedir diyenler için altın kuralları sıralayalım.
Sağlıklı Bronzlaşmanın Altın Kuralları
1- Sağlıklı bronzlaşmak için güneş ışınlarının dikey geldiği saatlerde güneşe çıkmamak gerekir
2- Eğer güneşle birebir temas edeceksiniz güneş gözlüğü şapka kullanmanız gerekir.
3- Güneşe çıktığınız zaman açık renkli kıyafetler ve ince kıyafetler giymeye özen göstermelisiniz.
4- Dinç bronzlaşmanın altın kurallarından en önemlisi nasıl güneş yağı seçilmeli sorusudur. Bunun için en az 50 etmen ve üstünde güneş koruyucular kullanmanız gerekir.
5- Havuza her girip çıktığınızda güneş koruyucu her zaman uygulamanız gerekir. Güneş ışınlarının dikey geldiği saatlerde omuz, baş, göğüs, yüz gibi alıngan bölgeleri güneşten koruyarak güneş banyosu yapmak gerekir.
6- Tatile çıkmadan önce eğer bronzlaşmak gibi bir niyetiniz var ise bir cildiyeci ile görüşmeniz yardımcı olacaktır. Güneş koruyucu seçiminde bir cildiyeci önerisinden faydalanmanız gerekir.
7- Alacağınız güneş koruyucu 50 etmen ve üzerinde koruma faktörlü olmasına dikkat edip bununla beraber kokusuz ve parfümsüz olmasına uyarı etmeniz gerekir.
Gerçekte bronzlaşmak cildin güneş aleyhinde gösterdiği bir savunma mekanizmasıdır. Karoser ve cilt güneş ışınlarıyla karşısında karşıya kaldığı zaman sağlıklı olan hücreleri korumak adına savunmaya geçer ve melanosit denilen cilde rengini veren maddeler etrafında bir koruma hücresi oluşturulur.
Nasıl güneş yağı seçilmeli sorusunun başlıca cevabı ne dek bronzlaşmak istediğinize bağlıdır. Etken sayısı ne kadar artar ise öyle eksik güneşten etkilenirsiniz. Bu koruma hücreleri çoğalarak savunma mekanizması geliştirirler. Bu da cildin bronzlaşması anlamına gelmektedir. Bronzlaşmak gerçekten cildin zarar görmesi olarak bilinse de bir sağlıksızlık değildir. Güneş ışınları aleyhinde kendini korumaya bölge cildin artık kullanmayı bırakması ve canlı olmayan hücrelerin renk değiştirmesi olarak tanımlanabilir. diğer taraftan dinç bronzlaşmak namına yapılan hatalar laf konusudur. Çok sık rastladığımız bu hataları da şu şekilde sıralayabiliriz.
Güneşle Birebir Temas Ederek Bronzlaşmak
Eğer sağlıklı bronzlaşma nedir diye düşünenlerdenseniz ve bronzlaşma kararında iseniz bunu güneşle doğrudan doğruya karşı karşıya kalarak yok güneş ışınlarının daha eğik geldiği saatlerde yapmalısınız.
Süratli Biçimde Bronzlaşmak
Bronzlaşmayı ağır ağır gerçekleştirin. Fazla kısa bir süre içerisinde bronzlaşmak yerine daha uzun bir süre dilimi içerisinde cildinizi bronzlaştırmaya çalışın.
Solaryumda Bronzlaşmak
Bronzlaşmak için solaryum yerini doğal güneş ışınlarının tercih etmelisiniz. Çünkü solaryum her seansta cilde zarar veren bir uygulamadır. Bunun yerine çıkacağınız tatilde güneşli direkt cildinizi bağlantı ettirmeden ve geniş bir zamana yayarak bronzlaşmayı tercih etmelisiniz.
Yol Almak Kayda Değer Değildir
Hareket çok önemlidir. Daha hızlı ve daha tez gelmek istiyor iseniz hareket etmeniz sizin faydanıza olacaktır. Kumsalda uzanıp bronzlaşmak yerini bir vakit güneş aşağıda kaldıktan daha sonra denize girip çıkarak veya farklı spor aktiviteleri yaparak güneş altında bronzlaşmayı seçim etmelisiniz.
Koruyucu Uygulamak Çok Önemli Değildir
Bronzlaşmanın en esas ögelerinden birisi güneş koruyucuları kullanmaktır. Güneş koruyucusu konusunda mutlaka bir dermatolog önerisinden sonra koruyucunuzu alın. aynı zamanda güneş koruyucunun 50 etken üzerinde olmasına dikkat edin. Alternatif yöntemleri de deneyebilirsiniz.
Bronzlaşma konusunu güneş koruyucular yerine alternatif yöntemler de etkin olmaktadır. Bunlara başvurarak güneşin zararlı etkilerini asgariye indirebilirsiniz. Zeytinyağı, kakao yağı, havuç yağı gibi veya bebek yağı gibi doğal ürünler bronzlaşmanıza asistan olacak ve size dinç bir bronzlaşma olarak dönecektir.
Güneşlendikten Sonradan Güneş Kremi Kullanmama
Duş aldıktan sonra vücudunuzun tamamını güneş kremi ile bağlanmanız cildinizin nem dengesini sağlayacaktır. Ciltte soyulmalara ve sağlığa zararlı bir bronzlaşmaya engel olacaktır. Bronzlaşma hakkında dürüst aşina yanlışlar ne değin ahali arasında yaygın olarak kabul görse de siz kasıtlı olarak lades demeyin.