Karies, caries, diş çürümesi
Karies en çok görülen diş hastalığıdır. Karies süt dişlerinde görülmeye başlar ve tedavi edilememesi halinde dişler çürür ve çektirmek zorunda kalınır. Avrupa ülkelerinde sigorta ve bakım nedeniyle daha az karies görülür. Aslında müslümanların diş bakımında daha duyarlı olmaları gerekir.
Hz. Ayşeye sormuşlar ??Peygamberimiz eve geldiğinde ilk yaptığı iş nedir ? diye, Oda ??Selamdan sonra dişini fırçalardı?? buyurmuşlardır. Peygamberimizin çok az yiyip içtiğini düşünürsek. Bilindiği gibi peygamberimiz haftada 3-4 gün oruç tutar vede bazende iki gün üstüste oruç tutardı. Peygamberimiz günde en fazla iki defa yemek yer vede yemekte 13 lokmadan fazla yemediğide bilinmektedir.
Kariesin sebebi:
Karies dişi çevreleyen dış tabakadaki minerallerin çözülmesi sonucu ortaya çıkar. Diş üzerindeki bakteriler karbonhidratılı (şekerli)besinleri parçalayarak asidin olşmasını sağlarlar. Bu asitle diş minesini tahripederek deler. Buna ilavette aşırı sigara ve siyah çayda dişi boyar. Dolğuların etrafında yeniden karies oluşursa sekonderi (ikinci defa) kariese sebep olur. Ayrıca dolgunun altında yeniden kariesde oluşabilir.
Kariese karşı korunma:
1-) Diş bakımı
2-) Düzenli olarak konturol için diş doktoruna gidilmeli
3-) Sağlıklı beslenme, özeliklede şekerli besinlerden uzak durulmalı ve küçük çocukların ve bebeklerin rezene tohumu içeren çay içmemeleri gerekir, çünkü rezenetohumu aşırı miktarda glukoz (şeker) içerir ve buda dişleri çürütür.
4-) Flor dişlerin dirençli ve sağlam olmasını sağlar, bugün flor içeren diş macunu vardır. Bu yeterlidir, şayet flor yetersizliği problemi yoksa, fakat bununda ölçüsü kaçarsa zararlıdır.
5-) Dişlerin özeliklede çocuklarda süt dişleri düz olmayıp üzerinde hafif çokurcuklar ve yırtıklar olabilir. Bunlar sentetik madde ile diş doktoru tarafından düzeltilir.
6-) Karies ağız içindeki bakteriler sebep olur. Kariese sebep olur. Bu bakterileri zararsız halle getirmek ancak TahitianNoni, kipriotu-, adaçayı-, ve tarçın gibi doğal ilaçlarla mümkündür.
Erken teşhis:
Karies başlanğıç safhasında ağrıya sebep omaz, önce diş minesi esmerleşir (1. devre) veya açık lekeler oluşur. Buda diş minesindeki minerallerin çözülmeye başladığını gösterir. Diş kariesi ilerlemiş ve diş kemiğine (dentin), yani 3. devreye kadar ilerlemişse soğuk, sıcak veya tatlı yeyince ağrıya sebeb olur.
Teşhis:
Diş doktoru dişi sonda ve aynaların yardımı ile muayene eder. Rahatsızlığa neden olabilecek diş üzerindeki diş pası (diş taşı) temizlenir. Dişin röntgeni çekilerek dişteki çürümenin hangi aşamada olduğu anlaşılır. Gerekli görülürse tükrük salğılaması ve tükrüğün pH?sı ölçülür. Parafinli bonbon aynı sakız gibidir. Bu 5 dakika çiğnenir ve dakikada 1 ml tükrük salğılanıyorsa normal ve fazla ise o zaman tetbir alınması gerekir. Tükrüğün pH?sı 4?ün altında, yani aşırı asitli ise kariese neden olur. Ayrıca günümüzde laserli bilgisayar muayene metotları ile teşhis çok kolaylaşmıştır.
Tedavi:
Diş doktoru kariesi teşhis ettikten sonra, diş temizlenir. Çürüğün büyüklüğüne göre bu işlem diş köküne kadar gider ve tabiki o zamanda sinirleri öldürmek gerekebilir. Dolgunun amalgamdan seçilmesi salğı için en tehlikeli olanıdır, çünkü amalgam bir çok metal ve ağır metalin karışımından oluşur. Bunlardan civa yavaş yavaş çözülerek vücudu zehirler, özeliklede beyin, sinir hücreleri, sinir merkezi ve lenf bezelerinde yoğunlaşarak bir çok hastalığa sebep olur. (Geniş bilgi için tehlikeli maddelere bak) Diş diplerindeki mikrop ocaklarını temizlemek için immün sistemini harekete geçirmek gerekir, budaGökçek İksiri veçörekotu ile mümkündür.
Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır. Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.