Diş hastalıklarının ve diş ağrılarının nedenini anlamak için diş yapısı kabaca bilinmelidir. Dişlerimiz damar ve sinirlerden oluşan diş özü dediğimiz yumuşak bir tabaka ile diş özünü çevreleyen, koruyan mine ve “denlin” dediğimiz iki sert tabakadan oluşur.
Mine, dişin görünen en üst tabakasıdır. Diş rengi ten rengi gibidir. Nasıl derinizin rengi ile sağlıklı olup olmadığınızı belirlemezse, dişleriniz de sarı diye sağlıksız ya da çok beyaz diye sağlıklı olmazlar.
Dişlerin Yapısı
Ağzımızda normalde her bir çenede 4 ön diş (kesiciler), 2 köpek dişi, 4 küçük azı, 4 büyük azı ve 2’şer de 20 yaş dişi olmak üzere toplam 32 diş vardır.
Diş hekimlerinin “kron” adını verdiği dişlerin ağızda görülen kısmına diş deriz. Bir de görmediğimiz diş kökleri vardır ki bu kökler ön dişlerde tektir. Azı dişler ise iki ya da üç köklü olabilir. Yani bütün azı dişleri sanıldığı gibi üç köklü değildir.
Diş kökleri ilgi çekici bir konudur;
Üst büyük azı dişleri 3 kök
Alt büyük azılar, üst ikinci küçük azılar 2 kök
Ön dişler, köpek dişleri, alt küçük azılar ve üst birinci küçük azılar tek köktür.
20 yaş dişleri ise bir muammadır 1, 2, 3 ya da 4 köklü olabilir, yani kafasına göre takılır.
Diş kekleri şekilde görüldüğü gibi çene kemiği içine gömülüdür ve üzeri dişeti ile çevrilidir. Dişeti kemiğin bir mm üstünde yer alır. Kemikle kökler arasında da “ligamentler” dediğimiz, kemikle diş arasındaki bağlantıyı ve çiğneme kuvvetleri esnasında esnemeyi sağlayan bir yapı vardır. Tüm bu temel bilgileri öğrendiğinizde dişlerinizineden fırçalamanız gerektiğini daha iyi anlayacaksınız