Beslenme ve Diyet, Fitoterapi Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili, diyabete karşı kalkan görevi gören besinleri anlatırken önemli uyarı ve önerilerde bulundu
TİP 2 DİYABET ÇOCUKLARDA DA GÖRÜLÜYOR
Ülkemizde dünyadan daha hızlı artış gösteren tip 2 diyabete aşırı kilo alımı zemin hazırlıyor. IDF Diyabet Atlası verilerine göre her 11 yetişkinden 1’i diyabetli ve her 6 saniyede 1 kişi diyabet hastalığından hayatını kaybediyor. Sağlıksız modern yaşam koşullarının toplumda yaygınlaşması ile artık çok genç yaşlara hatta çocukluk çağına bile inen tip 2 diyabet buna karşın önlenebilir bir hastalık.
Sağlıklı yaşam tarzı yani düzenli beslenme ve egzersiz ile birlikte ilaç tedavisiyle de büyük oranda geciktirilebiliyor. Diyabet tedavisinde kan şekeri kontrolünü sağlayarak oluşabilecek komplikasyonları önlemek veya geciktirmek; böylece yaşam kalitesini artırmak hedefleniyor. Kan şekerini dengede tutmak için bazı besinler fayda sağlarken, bazılarından uzak durmak gerekiyor. İşte diyabette fayda sağlayan besinler…
Sağlıklı ve dengeli beslenme hastalıklardan korunmada önemli rol oynuyor. Bunun yanı sıra tükettiğimiz yiyeceklerin doğal olması sağlığımıza sunduğumuz bir hediyedir.
Yapılan bilimsel çalışmalar, hastalıklara karşı korunmada sağlıklı ve dengeli beslenmenin, sebze ve meyve tüketiminin ve düzenli tempolu yürüyüşün önemini ortaya koyuyor. Buna karşın tek başına hastalıklardan koruyan süper bir besin olmamakla birlikte bazı hastalıklara karşı mücadelede öne çıkan besinler olduğu da yine yapılan çalışmalarla kanıtlanmış durumda.
Peki diyabette hangi besinler kalkan görevi görüyor; nelerden kaçınmak gerekiyor? Beslenme ve Diyet, Fitoterapi Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili, diyabete karşı kalkan görevi gören besinleri anlatırken önemli uyarı ve önerilerde bulundu.
Badem ve ceviz: Badem ve cevizdeki yüksek lif insülin direncini düşürmeye yardım ediyor ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlıyor. Günde 10 adet çiğ badem ve 2 adet cevizi aşmayın.
Tarçın: Yarım çay kaşığı tarçın kan şekeri dengesini sağlamaya yardımcı oluyor. Tarçını süt, yoğurt ya da çayınıza ekleyebilirsiniz.
Zerdeçal: Bileşimindeki kurkumin adlı madde ile insülin direncini azaltıyor, kan şekerini düşürüyor. Meyvelere serperek, sebze yemeklerinize ve salatalarınıza ekleyerek tüketebilirsiniz.
Tam tahıllar: Kan şekerini dengeliyor. Tam buğday, çavdar gibi yüksek posalı ve düşük glisemik indeksli ekmek tüketin.
Yulaf ezmesi: Yulaftaki beta glukan kan şekeri dengesini sağlamaya yardımcı oluyor. Yulaf ezmesine süt/yoğurt ekleyerek kan şekerini dengeleyecek bir öğün elde edebilirsiniz.
Kuru baklagiller: Kan şekerini yavaş yükseltip yavaş düşüren kuru baklagilleri yanında yoğurtla tüketmek protein dengesini sağlayarak mide boşalma süresini uzatıyor. Haftada iki kez mutlaka tüketin.
Yoğurt: Yüksek kalitede protein ve karbonhidrat içeren yoğurdu ara öğünlerde de meyvenin yanında tüketerek kan şekerini dengeleyebilirsiniz.
Armut: Lif açısından zengin ve düşük glisemik indeksli bir meyve olduğu için kan şekerini yavaş yükseltip yavaş düşürüyor, kan şekerini dengeliyor. Armudun süt ya da yoğurtla tüketimi daha faydalı.
Diyabet için sakıncalı besin listesine de bakmanız gerekiyor. Diyabeti olanlar için zararlı besinler: Beyaz ekmek, pirinç, patates, makarna, pişmiş havuç, mısır, meşrubat, limonata, kola, salep, boza, alkollü içecekler, şekerli gıdalar ve hamur işi, yağda kızartılmış ve kavrulmuş yiyecekler, sakatat, şarküteri ürünleri ve tereyağıdır. Ayrıca karpuz, muz, kuru meyve, kavun, incir, üzüm, dut gibi meyveleri diyabetiniz varsa sık tüketmeyin.