Organ Nedir?
Canlı bir vücuttaki dokuların bir araya gelerek anatomik ve işlevsel bir bütün oluşturduğu, belirli bir görev yapan ve sınırları kesin olarak belirlenmiş vücut bölümüne organ denir.
Fizyolojik olarak aynı işlevi gören yapısal organ birlikleri ise “vücut sistemleri” olarak adlandırılır. Bu sistemlerden biri de dolaşım sistemi’dir.
Sindirilmiş besin maddelerinin ve oksijenin hücrelere ulaştırılmasını ve hücrelerde oluşan atık maddelerin ve karbondioksitin hücrelerden uzaklaştırılmasını sağlayan sisteme dolaşım sistemi denir. Dolaşım sistemi, bir ağ gibi vücudun en ücra köşelerine kadar yayılmıştır.
Dolaşım Organları:
Kalp ve kan damarları dolaşım sistemini meydana getirir.
Vücudun bir bölgesinde ya da tamamında dolaşım sisteminin sağlıklı çalışmasını engelleyecek bir durum ortaya çıkarsa, hücrelerin ve dokuların ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral, protein, su ve oksijen gibi en temel ihtiyaçlar karşılanamayacağı için, dolaşım sisteminden mahrum kalan bölge ve hatta bütün beden hayati fonksiyonlarını kaybeder. Kol ve bacak gibi belli bölgelerde dolaşım sisteminin uzun süre durması neticesinde kangren ortaya çıkar. Vücudun bir bölgesinde meydana gelen kangrene zamanında müdahele edilmezse kangren yayılarak kişinin vücudunun bir kısmını kaybetmesine ve hatta ölüme neden olabilir. Sigara, damar tıkanıklığına neden olan en önemli maddelerden biridir. Sigara ve alkolün neden olduğu dolaşım sistemi hastalıklarından dolayı her yıl binlerce insan sağlığını ve hatta hayatını kaybetmektedir.
Dolaşım sistemi organlarında görülen Kalp ve damar hastalıkları, başlıca ölüm nedenleri arasındadır. Bu nedenle, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmek için kalp ve damar hastalıklarının en önemli nedenleri olan sigara, alkol ve uyuşturu gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak gerekir.