Rahmin içini kaplayan dokuya endometriyum denir. Bebek rahim içinde gelişir ve adet kanı rahimden gelir. Her adet döneminde rahimdeki endometriyum dokusu büyür ve gebelik oluşmadıysa adet dönemi sonunda dışarı atılır. Adet kanı olarak bilinen aslında bu endometriyum dokusudur. Bazı kadınlarda endometriyum dokusu rahmin dışında gelişir. Bu duruma endometriyozis adı verilir. Endometriyum dokusunun anormal gelişiminin en sık görüldüğü organlar yumurtalıklar, yumurtalıkları rahme bağlayan tüplerdir.
Ayrıca bağırsaklar, mesane ve karın boşluğunda da görülebilir.
Normalde rahimde gelişen ve adet dönemi sonunda adet kanaması şeklinde dışarı atılan endometriyum dokusu anormal yerlerde bulunduğunda dışarı atılamayacağı için kistler ve doku yapışıklıkları oluşturur.
Endometriyozisin neden oluştuğu bilinmemektedir. Bu konuda birkaç teorivardır, ancak kesin neden aydınlığa çıkarılamamıştır.
Endometriozis şu belirtilere neden olur:
Anormal adet kanaması
Adet kanaması öncesi veya esnasında bel ya da yan ağrısı
Çok ağrılı adet krampları
Cinsel ilişki sırasında ağrı
Adet döneminde ağrılı bağırsak hareketleri, kabızlık, ishal veya diğer sindirim sistemi şikayetleri
Adet döneminde idrar yaparken ağrı
Gebe kalamama
Endometriozis Tedavi
Endometriyozis yaşın ilerlemesiyle birlikte daha da şiddetlenen bir hastalıktır. Ancak, belirtileri ortadan kaldırmak için uygulanabilecek pek çok tedavi vardır.
Ağrıyı kesmek için çeşitli ağrı kesici ilaçlar reçete edilebilir. Laparoskopi ile anormal endometriyum dokuları çıkarılabilir.
İlaç tedavisine rağmen ağrısı geçmeyen hastalara hipogastrik sinir blokajı adı verilen bir tür sempatik blokaj uygulanarak ağrının ortadan kalkması sağlanabilir.