Erkeklerde Doğum Kontrol Yöntemleri

İstenmeyen gebelikleri önlemek için ya kadın ya da erkek çeşitli doğum kontrol yöntemleri ile kendilerini korumaktadırlar. Doğum kontrol yönteminde erkekler üç şekilde korunma sağlamaktadır. Erkeklerde doğum kontrol yöntemi nelerdir, bu yöntemlerin ne gibi faydaları bulunur ve nelere dikkat edilmelidir, yazımızı okuyarak detaylı bir bilgi alabilirsiniz.

1. Kondom (Prezervatif, kaput, kılıf)

Kondom cinsel ilişki öncesi erkeğin sertleşmiş penisine takılan; lateks veya kauçuktan yapılmış ince esnek bir kılıftır.
Etki Mekanizması
Cinsel ilişki sırasında penisten atılan meni içerisindeki erkek tohum hücrelerinin hazneye dökülmesini ve dolayısıyla rahme ulaşmasını engeller
Yararları
· Düzenli ve doğru kullanıldığında %97 etkilidir
· AIDS dahil olmak üzere cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucudur.
· Kondom kullanmak için muayene olmak ya da reçete gerekmez.
· Yan etkisi yoktur, her yaştaki erkek kullanabilir.
· Eşler arasında cinsel yaşamı paylaşmayı, iletişimi artırır.
· Çiftin kendi başına kullanabileceği ve istediği zaman bırakabileceği bir yöntemdir.
· Kondom, cinsel ilişkide boşalmayı geciktirerek ilişki süresinin uzamasını sağlayabilir.
Kullanım Kuralları
· Her cinsel ilişki için yeni bir kondom, uygulamanın başarısını artırmak için sertleşmiş penis hazne ile temas etmeden önce takılmalıdır.
· Uç kısmında meninin birikmesi için küçük bir boşluk bırakılır. Bunun için kondom uygulanırken uç kısım, başparmak ve işaret parmağı arasında sıkıştırılarak havası alınır.
· İlişkiden sonra penis, sertliğini kaybetmeden geri çekilirken kondomun sıyrılmamasına dikkat edilmelidir. Böylece meninin hazneye dökülmesi önlenmiş olur.
Uyarılar
· Kondom, serin, kuru, güneş ışığından uzak karanlık bir yerde saklanmalıdır. Nemli ortamlardan, sıcaktan ve doğrudan güneş ışığından , floresan ışığından uzak tutulmalıdır. Ambalajı, kullanıldığı zaman açılmalıdır.
· Son kullanma tarihine bakılmalı ve zamanı geçen kondomlar kullanılmamalıdır. Ambalajlarda sadece üretim tarihleri belirtilmiş olabilir. Bu durumda etkinliği, üretim tarihinden itibaren en fazla 5 yıldır.
· Kondomlar, kolay uygulanabilmesi için kayganlaştırılmış olarak paketlenirler
· Kondomu kayganlaştırmak için spermisitler dışında yağ, krem,losyon veya vazelinli jeller asla kullanılmamalıdır. Bu ürünler kondomu eritip yırtılmasına neden olabilir.
· Gerekiyorsa kondomu kayganlaştırmak için spermisit jeller veya su bazlı kremler kullanılabilir. Çünkü kuru sürtünme kondomun yırtılmasına veya sıyrılmasına neden olabilir.
· Her ilişkide yeni bir kondom kullanılmalıdır.
· Çok nadir de olsa bazı kullanıcılarda ya da eşte kondomun yapıldığı hammaddeye (kauçuk) karşı alerji görülebilir.
· Kondom yırtılırsa veya meni hazneye dökülürse hemen ve acil korunma yöntemlerine başvurulmalıdır
· Kondom, spermisitlerle (köpük, krem, fitil veya tablet) birlikte kullandığında gebeliğe ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı daha etkili korunma sağlar.
· Bel soğukluğu( Gonore), frengi (sifiliz), mikrobik hastalıklar,( trikomonas klamidya gibi) genital bölge uçukları olanlar hastalık iyileşene kadar kondom kullanmalıdır.
· Doğum ve kürtaj sonrası cinsel ilişkilerde de eşler kondom kullanabilir.

2. Tohum kanallarının bağlanması- Vazektomi

Erkeğin tohum kanallarının ameliyatla bağlanmasıdır. Hekim tarafından uygulanır. Geri dönüşü kolay değildir bu nedenle kalıcı bir koruma yöntemi olarak kabul edilir. Başka çocuk istemediğinden emin olan çiftler/erkekler için uygundur.
Vazektomi işlemi, erkeğin görünümünde, cinsel arzu ve yeterliliğinde, cinsel doyumunda, penisin sertleşmesinde ve boşalmasında hiçbir değişiklik yaratmaz.
Etki mekanizması
Tohum kanallarının bağlanması ya da kapatılması işlemi, boşalma sırasında tohum hücrelerinin meni sıvısına karışmasını önler, böylece gebeliğin oluşması engellenir. Tohum hücreleri , zamanla testislerde yok olur.
Yararları
· Doğru uygulandığında % 100 etkilidir.
· Kolay ve basit bir ameliyat ile erkeğin, kadını gebe bırakması yaşam boyu önlenir.
· Cinsel ilişkiyi kesintiye uğratmaz.
Uygulanışı
· Vazektomi, kısa sürede (10-15 dakika) gerçekleştirilen bir işlemdir. Hastanede yatmayı gerektirmez. Erkek, işlem sonunda evine veya işine dönebilir.
· İşlem bölge uyuşturularak yapılır ve bu sırada ağrı ya da rahatsızlık hissedilmez.
· Çok kolay ve küçük bir girişimdir. Hayaları örten deri, uyuşturularak ön yüzünde kesilmeden küçük bir delik açılır. Buradan tohum kanalları bulunarak bağlanır ve kesilir. Deride hiç iz kalmaz.
· İşlem yapıldıktan sonra yaklaşık 20 boşalma süresince ek bir yöntemle korunulmalıdır. Çünkü meni keselerinde kalan erkek tohum hücreleri gebeliğe neden olabilir.
Uyarılar
· İşlem yerinde şiddetli ağrı, kızarıklık ve/veya hassasiyet varsa enfeksiyon olasılığı nedeniyle hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
· Cinsel eşin adet gecikmesi olursa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

3. Geri Çekme (Dışarı Boşalma)

Cinsel ilişki sırasında, boşalma olmadan önce penisin hazneden çıkarılarak dışarıya boşalmasıdır.
Etki mekanizması
Meni sıvısı hazne dışına boşaldığından erkek tohum hücresi ile yumurta hücresi karşılaşamaz.
Yararları
· Kullanıcının kontrolündedir, ilaç ve araç gerektirmez
· Bilinen bir yan etkisi yoktur
· Erkeğin aile planlamasına katılımını sağlar.
Kullanımı
İlişki sırasında erkek boşalacağını fark ettiğinde penisi hazneden dışarı çıkarır ve dışarıya boşalır.
Uyarılar
· Koruyuculuğu, modern yöntemlere oranla çok daha azdır.
· Çiftin sürekli gebe kalma endişesi yaşamasına neden olabilir.
· Erkeğin deneyimli olması gerekir. Bazı erkekler ilişki sırasında, boşalmalarını kontrol edemeyebilirler ve gebelik oluşabilir.
· Cinsel ilişkiyi kesintiye uğratır.
· Çift, bu yöntemle korunurken istenmeyen bir gebelik oluşmuşsa etkin bir korunma yöntemi kullanmak üzere danışmanlık almalıdır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.