Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Özge İdem Karadağ, gebelikte yaşanan ağrılara karşı tedbirli olunması gerektiğini söyledi.
Gebelikte ilk aylardan itibaren başlayan kasık ağrılarının zaman zaman artış veya azalma gösterdiğini belirten Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Özge İdem Karadağ, “Gebeliğin ilk haftasından itibaren başlayan kasık ağrıları, rahmin büyümeye ve rahim kaslarının gerilmeye başlamasıyla oluşuyor.
Son aylarda ise büyüyen bebek rahme ve alt karın bölgesine baskı yaptığından dolayı ağrı oluşuyor. Gebeliğin 3. veya 4. aylarında kasık bölgelerinde hissedilen keskin ağrılar ise, hareket etmekle, aniden ayağa kalkmakla şiddetlenebiliyor. Bu ağrı, rahmin büyümesine bağlı olarak rahim etrafındaki bağların ve ligamentlerin gerilmesinden kaynaklanıyor.
Round ligament ağrısı olarak bilinen bu ağrı çoğunlukla sağda olmak üzere her iki tarafta da görülebiliyor. Kabızlık, şişkinlik ve gazın da karında rahatsızlık ve ağrı şikayetlerine sebep olabildiğini söyleyen Dr. Karadağ, “İkinci üç aylık gebelik olarak bilinen ikinci trimester döneminde bebeğin düzenli büyümesine bağlı olarak rahim,gelişime göre şekil almaya başlıyor. Büyüyen ve gerilen rahimde ortaya çıkan kasılma ve gerilmeler anne adayında ara ara keskin sancılara neden olabiliyor. Bu kasık ağrıları hareketlere bağlı olarak arttığından, anne adaylarının fazla ve ani hareketlerden kaçınması önem taşıyor.” dedi.
Yalancı sancılar şiddetleniyorsa dikkat!
Gebeliğin son aylarında ise hissedilen ağrıların hafife alınmaması gerektiğini belirten Dr. Karadağ, bu aylardaki ağrıların erken doğum habercisi olabileceğini söyledi.
Son aylardaki kasık ağrıları için doktor gözetiminde magnezyum kullanılmasının yaygın olduğunu kaydeden Dr. Karadağ, yalancı doğum sancıları ile ilgili şunları söyledi:
“Bu sancılar hafif ve orta şiddetli bir eğilim göstererek dinlenmeyle geçiyor. Eğer sancılar sıklaşarak şiddetini artırıyor ve uzun süre devam ediyorsa vakit kaybetmeden hastaneye başvurmak önem taşıyor. Şiddetli ve uzun süren sancılar erken doğumun habercisi olabiliyor.” Gebelikte kasık ve karın ağrısının, idrar yolları enfeksiyonu, apandisit, safra kesesi iltihabı, divertikülit, mide ülseri gibi gebelikle ilgisi bulunmayan birçok nedeni olabileceğini de değinen Dr. Karadağ, ağrı sebeplerinin iyi araştırılarak uygun tedavinin planlanmasının önemine dikkat çekti.