Göğüs ağrısı, torakalji, thoracalgia,
Göğüs ağrısı hastalık derecesine varan doku veya organ değişimlerine (şekil değişikliği) sebep olur ve bunların başında göğüs duvarı, akciğer-, kalp-, ve mide-bağırsak değişiklikleri vede psikolojik nedenlere bağlı hastalıkları sayabiliriz. Oldukca çok hastalık göğüs kafesinde ağrıya sebep olabilir. Bunlar göğüs kafesi içindeki organlardan dolayı olabildiği gibi, mide, safra ve bağırsaklardaki rahatsızlıklarda göğüs ağrısına sebep olur.
Göğüs ağrısına sebep olan en önemli faktörler:
1-) Göğüs duvarı ağrısı
2-) Kalp hastalıkları
3-) Mide-bağırsak hastalıkları
4-) Akciğer hastalıkları
5-) Psikolojik rahatsızlıklar
6-) Karaciğer ve pankreas rahatsızlıkları
a-) Göğüs kafesindeki rahatsızlıklar nedeniyle ortaya çıkan göğüs ağrısı:
Göğüs kafesi duvarı sinir, kemik, deri, kriş ve kaslardan oluşur. Kaburganın ezilmesi veya kırılması büyük ağrılara sebep olur. Göğüs kaslarının gerilmeside ağrılara sebep olur. Yeterince hareket etmeme, iş nedeniyle yanlış oturma veya yanlış oturma alışkanlığı nedeniyle omurların normal şekli bozulur ve buda problemlere sebep olur. Omurlardaki romatizmalı hastalıklar kaburga ve iman kemiğine kadar yayılarak ağrılara sebep olabilir.
Göğüs ağrısına sebep olan önemli göğüs rahatsızlıkları:
1-) Boyun omurların arasındaki diskin tek yana sarkması veya bir kısmının parçalanması sonucu buradan çıkan sinir demeti sıkışır ve buda ağrıya sebep olur.
2-) Omuz ekleminin artroz veya artrit nedeniyle deforme olması (şeklinin bozulması), buda eklem, kas, kiriş, ve kemiklerde ağrılara sebep olur.
3-) Zona hastalığına sebep olan herpes zoster virüsü immün sisteminin zayıflaması nedeniyle ortaya çıkabilir. Zona genelikle böğürde ve nadirende sırta veya göğüste kemer şeklinde görülür ve ağrılara sebep olur.
b-) Mide-bağırsak rahatsızlıkları nedeniyle ortaya çıkan göğüs ağrısı:
Yemek borusunun iltihaplanması göğüs ağrısına sebep olur. Mide asidinin yemek borusuna geçmesi ile yemek borusu tahrip olur ve zamanla iltihaplanarak ağrıya sebep olur. Bağırsak mantarları ve bakterilerinin salğıladığı toksik maddeler özeliklede zehirli alkoller ve zehirli gazlar şişkinliğe sebep olur. Karındaki şişkinlik diyaframı yukarı doğru sıkıştırır. Sıkışan akciğerde kalbi sıkıştırarak kalpe zarar verir. Kişi göğsüne bıcak batıyormuş gibi bir ağrı hisseder. Ayrıca karaciğer ve pankreas rahatsızlıklarıda göğüs ağrısına sebep olur.
c-) Kalp rahatsızlıkları nedeniyle ortaya çıkan göğüs ağrısı:
Kronar damarların daralması nedeniyle kalp kaslarına yeterince oksijen ve besleyici madde ulaşmaz ve buda kalp anjini (angina pectoris) rahatsızlığına sebep olur. Böylece ortaya çıkan kalp ağrıları göğüs ağrısına sebep olur. Kalp anjini iman kemiğinin arkasında yanma ve sıkışma gibi ağrılara nede nolur. Kalp kaslarının beslenememesi nedeniyle buradaki dokular ölmeye başlar ve buda kalp krizine neden olur. Kalp kaslarının iltihaplanması, kalp kapakcıklarının hatalı olması ve kalp damarlarındaki yağlanma göğüs ağrısına neden olur.
d-) Akciğer hastalıkları nedeniyle ortaya çıkan göğüs ağrısı:
Akciğer hastalıkları ağrılı veya ağrısız olabilir, çünkü bu hastalıklı olan dokunun hangi bölümünün olduğuna bağlıdır. Şayet hastalık broşlara yakınsa ağrı verici olur ve akciğerlerin uc noktalarındaki tahribatlarda ise ağrısız geçer, çünkü buralarda çok az sinir bulunur. Sinirlerin çok az olduğu noktalardaki tahribat zamanında sinyal vermediğinden kişi rahatsız olduğunu çoğunlukla anlamaz.
Aşağıdaki rahatsızlıklar göğüs ağrısına sebep olur:
1-) Embolizm: Kann dolaşımı ile birlikte sürüklenen yabancı madde (hava kabarcığı, yağ damlası, bakteri kümmesi) ile damarların tıkanması göğüs ağrısına sebep olur.
2-) Enfeksiyonlu akciğer hastalıkları: Nefes borusu veya akciğerin iltihaplanması nedeniyle ortaya çıkan göğüs ağrısı
3-) Akciğer yüksek tansiyonu: Sık sık oluşan emboliz nedeniyle göğüs ağrısı
4-) Bronş karzinomu: Broşlardaki kanserli urlarda ağrıya sebep olabilir.
5-) Akciğerin yırtılma, küçülme veya su toplaması nedeniyle ortaya çıkan göğüs ağrısı
6-) Psikosomatik nedenlerle ortaya çıkan göğüs ağrısı: Psikosomatik (zihni ve ruhsal faktörlerin vücut işlevlerini etkilemesi) ağrı belirtileri kişide sinirsel kalp ağrısı veya kalp ağrılarında, kişi kalp hastası olduğu vehmine kapılır. Depresyon nedeniylede kişide göğüs ağrısı görülebilir. Panik nöbetlerinde göğüs daralması vede göğüs ağrısı görülebilir. Rahatsızlıkların sebebi iyi teşhis edildikten sonra uygun tedaviye geçilir.
Göğüs ağrıdının tedavisi:
Rahatsızlığın sebebi anlaşıldıktan sonra uygun ilaçlar kulanılır. Bu ilaçların yanında yardımcı olarak immün sistemini güçlendirmek ve hücreleri yenilemek için Gökçek İksiri, Gökçek TonikveyaZYE kulanılır. Bakteri, virüs, mantarlar ve bunların salğıladığı toksik maddeler nedeniyle hücre zarı tahrip olur ve sertleşir. Bunlara serbet radikaler, alkol, sigara ve kimyasal maddelerin sebep olduğu tahribatıda eklenirse hücrelerin nasıl bir tehdit altında olduğu anlaşılır.
Hücre zarının sertleşmesi nedeniyle, hücrelere yeterince minerel, vitamin, glukoz ve oksijen gibi temel besleyici ve enerji dönüşümünü sağlayıcı maddeler hücreye giremez ve tabiiki bir çok hastalık ortaya çıkar. Gökçek İksirihüreleri korur ve immün sistemini kuvvetetlendirir ve enzimi aktifleştirerek immün sisteminin bakteri, virüs ve mantarlara karşı mücadele güçünü artırır.
Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır. Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.