Göğüs Kafesi Neden Ağrır?: Yapılan istatistiklere göre Türkiye’de ölüm nedenlerinin başında kalp krizi ve kalp hastalıları geldiği ortaya çıkmıştır. Kalp hastalıklarının en bariz belirtisi de göğüs kafesinde hissedilen ağrıdır.
Göğüs Kafesi Niçin Ağrır?
Yapılan istatistiklere kadar Türkiye’de ölüm nedenlerinin başında yürek krizi ve kalp hastalıları geldiği ortaya çıkmıştır. Yürek hastalıklarının en belirgin belirtisi de göğüs kafesinde hissedilen ağrıdır.
Kalp rahatsızlığı yaşamış birçok insanda göğüs kafesi ağrısı ortaya çıkar lakin kimilerinde bu sızı önemsenmeyecek kadar azken, kimilerinde ise şiddetli göğüs kafesi ağrısı yaşanmaktadır.
hastalıklarının ciddi bir belirtisi olduğundan nedeniyle, her göğüs kafesi ağrısı ciddiye alınmalıdır. Ağrı niçin meydana gelir, hangi sorunlardan kaynaklanıyor araştırılmalı ve sorunun kaynağı belirlenerek çare edilmelidir.
Her göğüs kafesi ağrısı yürek krizi değil!
Her göğüs kafesi ağrısı yürek hastalıklarını dikkat çekici etmeyeceği de bilinmelidir.Aynı zamanda göğüs kafesi ağrısına eşlik eden şikayetlerde önemlidir. Yanma, sıkışma, mide ve sırt ağrısı da göz önünde bulundurularak göğüs kafesi ağrısı nedeni hakkında kesin bir şeyler bildirmek mümkün olur. Göğüs kafesi ağrısı bir hastalıkla mı yahut kalpten gelen bir sorunla mı alakalı net konuşabilmek için hastanın uzman bir hekim kadar tetkik olması gerekir.
Göğüs Kafesi Ağrısı Nedenleri
Mide ekşimesi : Mide ekşimesinden kaynaklı göğüs kafesi ağrısı, daha aşağı göğüs kısmından başlar ve yayılarak zonklayıcı bir ağrı haline dönüşür. Genelde mide ekşimesinden kaynaklı göğüs kafesi ağrısı hamilelerde en çok görülmektedir. Hissedilen ağrı kollara ve bele yayılmıyor, baskı yapmıyor veya sıkışma hissine niçin olmuyorsa, endişelenmeye gerek yoktur.
İltihaplanma: Göğüs bölgesinde ortaya çıkan iltihaplanma problemli, göğüs kafesi ağrısı nedenleri başında gelmektedir. Hissedilen ağrı hareket ettikçe ve bitik alış verişi esnasında artar. İltihaplanmaya yan göğüs kafesi ağrısı oldukça keskindir.
Tietze Sendromu : Göğüs kafesi ağrısı sebepleri arasında en sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesine de Tietze sendromudur. Tietze sendromu, göğüs kafesinde bir yaralanma olması durumunda ortaya çıkar. Göğüs kaslarının ve bağlarının aşırı şekilde zorlanması durumunda ortaya çıkan bir sancı türüdür. Bilhassa de kaburgaların göğüs kafesi ile birleştiği noktada sızı hissedilmektedir.
Panik Hamle: Yürek krizine benzer nitelikte bir göğüs kafesi ağrısı vardır. Gerginlik ve kaygı durumlarında başlayan panik saldırı sırasında hissedilir.
Ameliyat: Göğüs bölgesine uygulanan cerrahi işlemler sonrasında göğüs kafesi ağrısı kendini gösterebilir. Eğer ameliyat sonrası iyileşme dönemi geçmesine karşın sancı şiddetini azaltmıyor ya da geçmiyorsa, mutlaka uzmana başvurulmalıdır.
Eklemin Hasar Görmesi: Eklemlerin hasar görmesi sonucu ortaya meydana çıkan göğüs kafesi ağrısı omuzlarda, köprücük kemiğinde ve kaburgalarda hissedilmektedir. Hissedilen ağrı ağır önem kaldırma durumunda şiddetlenir.