Gözlerde kayma olmasının nedenleri yetişkinlerde ve bebeklere görülen sebepleri sizler için makalemizde açıklandı. Göz kayması niçin olur ve göz kaymasının sebepleri nelerdir bu soruların yanıtları sizlerle.
Yeni doğan bir bebeğin gözlerinin birincil birkaç ay boyunca kayması normaldi, fakat göz kayması artan bir şekilde düzelmek yerine, geçmiyorsa ve bebeklerde göz kayması 4 ile 6 ay geçene kadar ortadan kalkmamışsa, sorun ciddiye alınmalıdır. Gözlerden biri veyahut ikisi ansızın kaymaya devam ediyorsa (içeri, dışarı, altında, yukarıya) bunun nedeni büyük olasılıkla tıpta ‘strabismus‘ isimi bahşedilen göz kayması sıhhat sorunudur ve kısa zamanda tedavi altına alınmalıdır. Gözdeki kayma kalıcı olabileceği gibi aralıklarla da husule gelebilir, ırk aralarında şaşılık denilen sorun erken dönemde fark edilirse tedaviden galibiyet elde etme şansı yükselir. Peki, göz kaymasının nedenleri nelerdir, bebeklerde ve yetişkinlerde göz kayması sebepleri sizlerle.
Çocuklardaki şaşılığın erken çare edilmesi bilhassa ehemmiyetlidir zira fazla pozitif beklemek veya tedaviye hiç müracaat etmemek, daimi görme kusurlarına kapı aralayabilir. Bu yüzden göz kayması görülen bebek ve çocuklarda bu durumla alakalı ‘normaldir, geçer’ diye düşünülmemeli ve derhal doktora müracaat edilerek, bilirkişi tarafından gözler tetkik edilmeli ve manâlı bir sorun olup olmadığına doktor karar vermelidir.
Göz Kayması Nedenleri
Göz kayması allah vergisi olabilir ya da çocukta sonra husule gelebilir, ancak çoğu vakada göz kaymasının nedeni kesin olarak anlaşılmaz. öte yandan ailede göz kayması sorunu yaşayan bireyin varlığı, göz kayması açısından bu ailelerdeki çocuklar daha büyük bir risk altına sokmaktadır.
- Apert sendromu (kafatası-organ gelişiminde hata olması)
- Ateşli hastalıklar
- Bebeklik döneminde göze yakın gül lekeleri (hemanjiomlar)
- Bebeklik körlüğü
- Beyin felci
- Beyinde su toplanması (hidrosefali)
- Doğumsal kızamıkçık sendromu
- Down sendromu
- Görme bozuklukları (miyop, hipermetrop, astigmat)
- Göz kasları anomalileri
- Katarakt
- Kazalar, yaralanma ve kafa travmaları
- İnkontinentia pigmenti sendromu
- Noonan sendromu
- Prader-Willi sendromu
- Problemli hamilelik veya problemli doğum
- Retina kanseri
- Travmatik beyin yaralanması
- Trizomi 18 (Edwards sendromu)
Yetişkinlerde Göz Kayması Nedenleri
Çocuklukta çare edilmeyen göz kaymaları yetişkinlik döneminde de devam eder, lakin bazı durumlar göz kayması şikayeti olmayan yetişkinlerde daha sonra göz kaymasının oluşmasına sebep olabilir. Yetişkinlerde sonradan büyüyen şaşılık ekseri, çift görme şikayetine sebep olur ve yetişkin dönemde görülen göz kaymalarının bazı nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Dağıtılmış enfeksiyonlar
- Çocukluktaki göz kayması tedavisinin yetkisiz olması
- Diyabet
- Felç
- Gıda zehirlenmesi
- Göz ve adale hastalıkları
- Göz yaralanmaları
- Görme kaybı
- Gözlük takılması gerektiği halde gözlük kullanmamak
- Guillain-Barré sendromu
- Kalp-damar hastalıkları
- Herhangi bir göz hastalığı ya da yaralanma nedeniyle görme kaybı
- Hipertansiyon
- Kabuklu deniz hayvanı zehirlenmesi
- Sinir felçleri
- Tiroid hastalıkları
- Travmatik beyin yaralanması
- Tümörler