Göz sağlığı ciddiye alınması gereken bir konudur. Gözde batma, yanma, kaşınma, kızarma ve yorulma gibi durumlar göz kuruluğundan kaynaklanır. Peki, göz kuruluğu nedir? Belirtileri nelerdir? Gözyaşı önemli midir? Göz kuruluğuna ne iyi gelir? Merak edilen tüm soruların cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz. İşte ayrıntılar.
Göz kuruluğu sorunu ile sağlığı bozulmuş gözlerde gözyaşı miktarı ve kalitesi azalır. Bunun sonucunda göz kuruluğu oluşur. Çoğunlukla yanma, batma ve görmede bulanıklık gibi semptomlar ile kronik hâle gelir. Göz sağlığı için dikkat edilmesi gerekenler günlük hayatın içinde kısmen unutuluyor. Hâlbuki insan için göz, etrafın aydınlanmasını sağlayan ve yaşamı anlamlaştıran en değerli organlardan biridir.
Sağlıklı bir bedenin parçası olan gözler için göz kontrolleri ve önlemleri şart. Düzenli göz muayenesi dışında göz sağlığına iyi gelecek besinler tüketilmelidir. Kavun, havuç ve portakal suyu en iyi seçenekler olabilir. Tıpta kuru göz sendromu adı verilen bu rahatsızlık tedavi edilmediği ve ciddiye alınmadığı zaman daha büyük sorunlara yol açar.
Göz Kuruluğu Nedir?
Gözyaşları gözler için yeterli nemlendirmeyi sağlar. Göz kuruluğu yetersiz gözyaşlarından ortaya çıkar. Ayrıca gözyaşının kalitesi de göz sağlığında etkilidir. Eğer sıklıkla oluyorsa hastalığın kronikleştiği manasına gelir. Kronik vakalarda gözyaşı üretimi durur. Bu durum gözyaşının hızlı buharlaşmasından kaynaklanır.
Kronik olmayan kuru göz rahatsızlığı genellikle çevresel nedenlerden oluşur. Kuru havalı ortamlar ya da sürekli lens kullanımı geçici göz kurumasına neden olur. İlgili hekim bunun için göz damlası ve doğal ilaçlar ile tedavi yöntemini seçer.
Gözyaşı, Göz Sağlığı İçin Önemli
Gözyaşı korneayı korur. Rüzgâr, duman, toz gibi dış etkenlerle kirlenen gözün yüzeyini temizler. Eksikliği durumunda bu yüzey kirlenir ve savunmasız kalır. Nemsizlik sonucunda da gözde batma hissi, yanma, yaşarma gibi tahrişler meydana gelir.
Gözyaşı, göz sağlığı için önemli olup, iki türü bulunur. Birincisine sürekli gözyaşı denir. Az miktarda üretilir ve göz yüzeyinin nemli kalmasını sağlar. İkinci türüne ise tepki gözyaşı denir. Alerji ya da ağlama gibi durumlarda tepkisel olarak göze toz ya da benzeri şeylerin girmesini önler. Gözyaşı kalitesi içerisinde bulunan protein, yağ gibi maddelere bağlıdır.
Göz Kuruluğu Belirtileri Neler?
Gözde batma hissi, gözde kızarma, batma, göz kapağını açıp kapatmada zorlanma, göz kuruluğu belirtileri arasındadır. Diğer belirtiler şunlardır:
Göz etrafında mukus birikintisi,
Gün ışığı ve diğer aydınlanma çeşitlerine karşı duyarlılık,
Bulanık görmeye başlama,
Göz içinde yabancı bir cisim varmış gibi hissetme,
Vücudun kuru göz için tepkimesi sonucu oluşan göz ıslaklığı,
Araç kullanırken zorlanma ve göz yorgunluğu olarak sıralanabilir.
Yukarıda yazılı olan belirtiler genellikle çoğu kişide benzerlik gösterir. Hastanın durumu ve yaşına göre kısmen değişiklikler gösterebilir.
Göz Kuruluğu Neden Olur? Göz Kuruluğuna Neden Olan Faktörler
Göz kuruluğu nedenleri arasında yaş faktörü önemlidir. Yaş ilerledikçe göz yüzeyi nemsiz kalır. Gözyaşı kalitesi düşer. Kullanılan ilaç ve lenslerde göz sağlığını olumsuz etkileyebilir. Göz ameliyatı operasyonları sonrasında hastanın gözlerinde kuruluk oluşur. Fakat göz kuruluğuna neden olan faktörler içinde en yaygını, göze oksijen ulaşmamasıdır. Diğer nedenler şunlardır:
Uzun süre televizyon izleme ve bilgisayar kullanma,
Göz alerjileri,
Gözyaşı üretiminin azalması,
A vitamini eksiklikleri,
Tiroit ve diyabet hastalığı,
Parkinson hastalığı,
Yüksek tansiyon rahatsızlıkları,
Romatizma ve kalp hastalığı,
Göz tansiyonu,
Yoğun ışık,
Uyku hapı ve sigara kullanımı diğer nedenler arasındadır.
Göz Kuruluğu Nasıl Tespit Edilir?
Göz kuruluğu şikâyeti olanların merak ettiği göz kuruluğu nasıl tespit edilir sorusu için yanıtları araştırıp, hazırladık. İnceleyelim.
Göz Muayenesi:
Göz Sağlığı ve Hastalıkları doktoru tarafından hasta detaylı şekilde muayene edilir. Çoğunlukla fiziki muayene sırasında tanı koyulur.
Schirmer Testi:
Bu testte hastanın göz kapaklarının altına Schirmer Testi için tasarlanmış bir kâğıt yerleştirilir. Bir süre bekledikten sonra kâğıtta bulunan şerit incelenir. Kâğıda hizalanmış bu şerit sayesinde gözyaşı miktarı tespit edilir.
Kesikli Lamba Muayenesi:
Gözyaşı kalitesi için yapılan kesikli lamba muayenesinde hastanın göz yüzeyine özel boyalar damlatılır. Gözyaşının buharlaşma ve kalitesi kornea üzerinde incelenir.
Göz Kuruluğu İçin Hangi Sıklıkla Göz Doktoruna Gidilir?
Göz sağlığı beden sağlığı için tamamlayıcı niteliktedir. Toplumda genelde ihmal edilir. Fakat bir şikâyet yoksa bile belirli aralıklar ile muayene olunmalıdır. Otuz yaşından önce olan için 5 yılda bir gidilmesi önerilir. 40 yaş 4 yılda bir,55 yaş 3 yılda bir ve 65 yaş ve üzerindekiler için her yıl doktor kontrolü gerekir.
Göz Kuruluğuna Ne İyi Gelir? Tedavisi
Yaşam biçimlerinden etkilenen göz kuruluğu sorunu yaygın görüldüğünden, sıklıkla göz kuruluğuna ne iyi gelir diye merak edilir. Buna neden olan faktörleri ortadan kaldırarak, bu sorundan kurtulmak mümkündür. Çevresel nedenler ise, vantilatör ve klima kullanımını rafa kaldırılır. Ev içi özel cihazlar ile nemlendirilir. Petekler kuru göz için tehdittir. Bunun için fazlaca su koyulup, buharlaşma sağlanabilir.
Bilgisayar veya televizyon başında geçirilen vakitler düzenlenebilir. Göz yorgunluğunu önlemek için göz kapaklarının dinlenmesi gerekir. Bir süre gözleri kapatmak işe yarar. Yetersiz veya eksik beslenmeden kaynaklı ise göze iyi gelecek besinler tüketilir.
Gözde iltihap varsa ve ilerlemiş ise doktor tarafından antibiyotik içeren damlalar verilir. Antibiyotik tedavisi kuruluğu yüksek oranda ya da tamamen çözer. Fakat kronikleşmiş rahatsızlık ise tedavi süreci uzar.
Göz Sağlığını Koruyacak Gıdalar
Gözün güçlü ve sağlıklı olabilmesi için bazı besinlerin alınması gerekiyor. Uzmanlar A vitamini, C vitamini ve E vitamini bakımından zengin olan gıdalara dikkat çekiyor. Çay, kahve, kola gibi içecekler gözlerin nemsiz kalmasını sağladığından az tüketilmesi gerekir. Göz sağlığını koruyacak gıdalar yanında, günde en az 6 bardak su içilmelidir.
Göz kuruluğu ve genel göz sağlığı için aşağıdaki gıdaları düzenli olarak tüketilmesi önerilir.
Havuç, tatlı patates, kabak, portakal, kavun, ıspanak, karpuz, balık yağı ( A vitamini)
Ay çekirdeği, badem, fıstık, yumurta, keten tohumu, buğday tohumu ( E vitamini)
Kivi, çilek, kiraz, lahana, turunçgiller, yaban mersini, kırmızıbiber ( C vitamini)