Göz tansiyonu( Glakom), görme sinirinin yıllar içerisinde hasara uğramasıyla oluşan bir tablodur. Göz içindeki basıncın artması olayı da denilebilir. Göz tansiyonu çok çeşitli tiplerle karşımıza çıkabilmektedir. Genel olarak görülen, yaşla birlikte ortaya çıkan kronik ve sinsi seyirli denilen göz tansiyonudur. Uzun yıllarda tahribat yapan bir göz tansiyonu tipidir. Bir de ani olarak, göz tansiyonunun yükseldiği bir durum söz konusudur, fakat nadir görülmektedir. Ancak, bu durumda çok şiddetli bir ağrı olduğu için anında kendini belli eder ve kişinin hekime gitmesine neden olmaktadır. Göz tansiyonun oluşmasında göz içinde meydana gelen yaralanmalar, gözde oluşan enfeksiyonlar, diyabet, uzun süreli kortizon ilaçları kullanmış kişilerde yatkınlık söz konusudur diyebiliriz.
Belirtileri: Çok sinsi seyirli bir hastalık olan göz tansiyonu, seneler içinde yavaş yavaş görmenin azalmasıyla ortaya çıkmaktadır. Ancak, bu durum yıllar içinde sürdüğü için hastanın bunu fark edebilme şansı söz konusu değildir. Sinsi seyirli olan bir göz tansiyonunda, görme durumu çevreden yavaş yavaş kapanarak azalır. Görme alanında meydana gelen bu azalmadan dolayı, hastanın bunu fark edebilmesi ise, son dönemlere doğru olabilmektedir. Dolayısıyla hastalar genel olarak, hiçbir şekilde bir ağrıdan ya da görme şikayetinden bahsedemezler. Bu nedenle, belirti vermeyen göz tansiyonunun en azından senede bir kez ölçülmesi şarttır. Çünkü, erken teşhis edilmiş bir göz tansiyonu, günümüzde kesinlikle idame ettirilmesi mümkündür. Glakom, idame edilen bir hastalıktır.
Tedavi : Göz tansiyonu teşhis edildikten sonra, tedavi aşamasına geçilmelidir. Tedavi aşamasının birinci basamağında göz içi basıncını düşürmek için göz sinirine zarar vermeyen ilaçlar ve göz damlaları kullanılmaktadır. Ancak, göz damlaları kullanmak her zaman yeterli olmayabilir. Damla tedavisi başarılı olmadığı zaman, lazerle göz içi basıncını düşürme işi ikinci aşamada yapılan bir işlemdir. Göze zarar vermeden uygulanan alternatif bir yöntemdir. Bu yönteme SLT yöntemi de denilmektedir. SLT yöntemiyle, göz içi sıvısının dışa akım kanallarının rahatlatılması sağlanmaktadır. Böylece, minik kanallar oluşturularak göz içi basıncı normal seviyede tutulmaya çalışılmaktadır. Ayrıca bunun dışında, bir diğer yöntem ise göz tansiyonu operasyonudur. Hastanın gözün dışa akım kanallarında yeni bir kanal yaratılarak, göz içi sıvısının bu yeni kanallara akması sağlanmaktadır.