Grip (influenza), virüs yoluyla yayılan ve genelde burun, boğaz, bronşlar ve seyreken akciğerleri etkileyen, insandan insana basitçe geçebilen ve her yıl salgın olarak görülen bir hastalıktır. Gribin yol açtığı enfeksiyon genelde 1 hafta sürer.
Ateş, şiddetli halsizlik, kuru öksürük, boğaz ağrısı grip belirtileri arasında en yaygın görülenleridir.
Çoğu kişi için 2 haftalık bir dinlenme süresi gribin iyileşmesi için yeterli olacaktır. Ancak gribe yakalanan kişinin herhangi bir akciğer hastalığı, diyabeti, kanser hastalığı, böbrek ya da kalp problemu varsa grip virüsü bu kişiler için ciddi risk yaratabilir.
Yıllık olarak dünya nüfusunun %5’iyle %15’ini etkisi altına alan bu hastalık bilhassa süreğen bir hastalığı bulunan insanlarda ve yaşlılarda hayati tehlike yaratmaktadır.
Günümüzde toplumların bu hastalık konusu ile ilgili bilinçlenmesi, grip virüsüne karşı tedbir alması, grip aşısı ve diğer etkili ilaçlarla nispeten kontrol altına alınan bu hastalık 1918-1919 yıllarında dünya çapında sayılarının 20-50 milyon arasında olduğu tahmin edilen insanın hayatını kaybetmesine yol açmıştır.
Grip Belirtileri Nelerdir?
Grip belirtileri virüs vücuda girdikten 1-2 gün sonra görülmeye başlar ve bu belirtiler aniden, şiddetli olarak ortaya çıkar.
İlk belirti genelde Aralıklarla gelen ürperme hissidir ve bunu yüksek ateş izler.
Grip belirtileri ile enteresan bir not; grip virüsü bulaşan hastaların %30’nda hiçbir belirti görülmez. Yani dışarıdan tamamıyla sağlıklı görünen biri size grip virüsü bulaştırabilir.
Yüksek Ateş: Yüksek ateş gribin ilk belirtilerinden biridir. Ateş aniden 38-40 dereceye yükselebilir. Grip sebebiyle görülen yüksek ateş genelde hastalık süresi boyunca devam eder yalnız bazı kişilerde ateş ara ara düşüp sonra yeniden yükselebilir. Çocuk ve gençlerde erişkinlere oranla daha yüksek olabilir. Ateş yüksek olduğunda gribin diğer belirtileri de şiddetlenir.
Kas Ağrıları: Sırt, kol ve bacak kkatiyenrı başta olmak suretiyle vücut genelinde kas ağrıları yaşanır. Kas ağrıları genelde şiddetlidir ve kişinin hareket etmesini zorlaştırabilir. Ayrıca grip virüsünün türüne göre ağrıların şiddeti artabilir. Bu tip ağrıları gözlerinizi hareket ettirdiğinizde de hissedebilirsiniz.
Halsizlik: Vücut enerjisinin çoğu virüsle mücadele için kullanıldığından hastalık süresi boyunca halsizlik yaşanabilir. Bu nedenle hastalığın aktif olduğu dönemde mümkün olduğunca dinlenmek hastalığın etki süresini kısaltacaktır. Halsizliğe ek olarak iştah azalabilir.
Öksürük: Kuru öksürük, burun akması, boğaz kuruması ve boğaz ağrısı gribin diğer belirtileridir yalnız bu belirtiler grip olan her kişide görülmeyebilir.
Bu belirtiler hastalığın ilk birkaç günü ortaya çıkmayabilir yalnız yüksek ateş gibi ilk anda görülen belirtiler hafifledikçe öksürük ve boğaz ağrısı başlayabilir. Aslında bu belirtiler grip virüsünün yavaş yavaş vücudu terk ettiğinin habercisidir.
Grip erişkinlerde genelde mide ve bağırsakları etkilemez ve kusma, ishal gibi belirtilere yol açmaz. Bazen çocuklarda gribe bağlı kusma ve ishal görülebilir.
Grip Virüsü Türleri
A, B ve C virüsleri olarak 3 farklı grip (influenza) virüsü bulunmaktadır.
Başta Tip A virüsü olmak suretiyle A ve B virüsleri her yıl dünya çapında yaşanan grip salgınından sorumlu olan virüslerdir. C virüsü ise A ve B virüslerine göre daha zayıftır ve neden olduğu hastalık hafif belirtilerle atlatılabilir.
Bu 3 tür dışında farklı bir grip virüsü türü ortaya çıkması halinde hastalık çok daha çok insanı etkisi altına alabilir zira günümüzde kullanılan grip aşısı ve grip önleyici diğer ilaçlar bu 3 virüse özel olarak hazırlanmıştır.
Tip A Grip Virüsü: Tip A virüsü sıklıkla insanlarda görülür yalnız hayvanlara da bulunabilmektedir. A virüsünün en önemli özelliği her yıl değişmesi, kendini geliştirmesidir. Kuş gribi tip A grip virüsünün kendini değiştirerek kuşlara bulaşmasıyla oluşan ve yayılan bir alt türdür.
Tip B Grip Virüsü: A virüsünden farklı olarak yalnızca insanlarda bulunur. Tip A virüsüne göre daha hafif belirtilerle vücuttan atılabilir.
Tip C Grip Virüsü: B virüsü gibi yalnızca insanlarda bulunan Tip C virüsü A ve B virüslerine göre daha etkisizdir ve genelde ağır belirtilere yol açmaz. C virüsü salgın olarak yayılmaz.