Türk Toraks Derneği’nden, Türkiye’de şu anda 2009’da ilk olarak saptanan domuz gribi (H1N1) virüsünün, en sık görülen virüs olduğu belirtilerek, kişisel korunma önlemleri, “Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmelidir. Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır” şeklinde sıralandı.
Dernekten yapılan açıklamada, gribin influenza virüsü denilen hastalık etkeniyle oluştuğuna ve influenza virüslerinin A, B ve C adında 3 ana tip ve birçok alt tipten oluştuğuna değinildi.
Bulaşıcı bir hastalık olan gribin çok sayıda insanı etkileyen salgınlara yol açabileceğine işaret edilerek, salgınlar da “bir topluluk veya bölgede görülen salgın olan epidemi” ve “birçok ülkede epidemilerin yaygın olarak görülmesi olan pandemi” şeklinde açıklandı.
İnfluenza virüsünün antijenik yapısında küçük değişiklikler yaparak mevsimsel epidemilere neden olduğu anlatılan açıklamada, “Sonbahar, kış aylarında yüksek ateşli solunum yolu enfeksiyonlarının aniden artışı grip salgınını düşündürmelidir. Epidemi 2-3 haftada en yüksek düzeye ulaşır ve 5-6 hafta sürer. Tüm ayaktan ve yataklı tedavi kurumlarına başvurular artar. Şu anda ülkemizde, 2009’da ilk olarak saptanan domuz gribi (H1N1) virüsü en sık görülen grip virüsüdür” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, gripten kişisel korunma önlemleri şöyle sıralandı:
“Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır. Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmelidir. Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan mendil çöp kutusuna atılmalıdır. Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır. Yüzeyler sık sık temizlenmelidir.”
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan izlemelere göre, Türkiye’de en sık H1N1, ikinci sıklıkta H3N2 virüsünün hastalığa neden olduğu, bu virüslere karşı aşının koruyuculuğu bulunduğu belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
“65 yaş ve üzerindeki kişilerle yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişilerin, bu durumlarını belgelendirmeleri halinde sağlık raporu aranmaksızın, astım dahil kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olan erişkin ve çocuklar, şeker hastalığı dahil herhangi bir kronik metabolik hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, kan hastalığı veya bağışıklık sistemi baskılanmış olan erişkin ve çocuklar ile 6 ay-18 yaş arasında olup, uzun süreli aspirin tedavisi alan çocuk ve gençlerin hastalıklarını belirten sağlık raporuna dayanılarak, hekim tarafından reçete edildiğinde, yılda bir defaya mahsus olmak üzere grip aşısı bedelleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında karşılanmaktadır. Bu kişiler hekime başvurarak reçete ile eczanelerden aşılarını alabilirler.”
(AA)