Günde 8 tanesi o hastalığı önlüyor

Uzmanlar, kalp sağlığını korumanın yollarını 12 maddede anlattı.

Özellikle sarımsak, soğan ve balık tüketiminin damarları açıp hastalığa karşı koruduğunu vurguladı.

Dünyada her yıl 17 milyon, ülkemizde ise 160 bin kişi, kalp ve damar hastalıkları sebebiyle hayatını kaybediyor.

Yaşam tarzında yapılacak bazı değişiklikler, hastalık riskini en aza indiriyor.

Uzmanlar, kalp hastalığından koruyarak hayat kurtaran 12 adımı şöyle özetliyor:

GÜNDE 6 GRAM TUZ YETERLİ: Kalp sağlığınız için günlük tuz tüketiminizi 6 gramla sınırlayın.

3 YILDA BİR TANSİYON ÖLÇÜMÜ: Hipertansiyon, başta felç olmak suretiyle kalp krizi, böbrek yetmezliği ve körlük gibi ciddi sonuçlar yaratabiliyor. Kan basıncınızı, 20 yaşından sonra her 3 yılda bir kez ölçtürün. Eğer hipertansiyon öncesi dönemde olduğunuz belirlenirse, bu durumda daha sık ölçüm yaptırın.

8 TANE FINDIK YA DA BADEM: Günde 8 tane fındık veya badem yiyen kişilerde kalp ve damar hastalıklarına daha az rastlanıyor. Çünkü bu besinler kolesterolü düşürüyor.

30 DAKİKA SPOR: Kalp sağlığınız için haftanın en az beş günü yarım saat egzersiz yapın.

2 GÜNDE BİR YEŞİL SEBZE: Yeşil yapraklı sebzeler, Omega-3 yağ asitlerinden zengin besinler arasında yer alıyor. Bu özellikleri vasıtası ile de LDL (kötü huylu kolesterol) yapımını azaltarak, kalbin düşmanı olan trigliserid düzeyini düşürüyor. Ispanak veya semizotu gibi koyu yeşil yapraklı sebzeleri haftada en az iki kez sofranızda kesinlikle bulundurun.

GÜNDE EN AZ 1 DOMATES: Likopen içeriği yüksek olan domates, bunun yanı sıra yüksek oranda antioksidan içeriyor. Bu özelliği vasıtası ile kalbin büyümesini ve dıştan yağlanmasını önlerken, kolesterolün düşürülmesinde ve dengelenmesinde de etkili oluyor. Domatesi, her sabah söğüş olarak tüketin.

HAFTADA 1 KERE YOĞUN POSA ALIN: Nohut, mercimek, bakla ve soya fasulyesi gibi besinler yoğun posa içerir ve bu besinler kalp sağlığının korunmasına yardım eder. Bu yüzden haftada en az bir kez kurubaklagil yemeği veya mercimek çorbası, ezogelin çorbası veya soğuk çorba gibi baklagil içeren sulu gıdalar tüketin.

1 DİŞ SARIMSAK, 1 SOĞAN: Sarımsak ve soğan, ‘kuvarsetin’ ve ‘alicin’ gibi bileşenler içerir. Bunlar damarların tıkamasını engeller. Ayrıca kan sulandırıcı etkiye de sahipler.

1 KAŞIK KETEN TOHUMU: Keten tohumu, içerdiği Omega-3 yağ asidi vasıtası ile, koroner kalp hastalıklarını önleyici etki gösteriyor. Her gün bir yemek kaşığı keten tohumunu, çorba ya da yoğurda ekleyebilirsiniz.

HAFTADA 2 KEZ BALIK: Omega-3 yağ asidi içeriği yüksek olan balık, kan hücrelerinin birbirine yapışmasını ve pıhtılaşmayı önlüyor. Haftada en az iki kez orta büyüklükte balık tüketmeye çalışın.

150 MİLİGRAM ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ: Üzüm çekirdeği, en güçlü doğal antioksidan olarak nitelendirilen ‘proanthocyanidin’ içeriyor. Kalp krizi riskini azaltıyor. Kilonuza göre günde 150-300 mg üzüm çekirdeği tüketebilirsiniz.

1 YA DA 2 TANE YUMURTA: Kolesterol dşayetini yükselten etkiye sahip olduğu için haftada ikiden çok yumurta yemeyin. Ayrıca tam yağlı sütten hazırlanmış süt ürünleri yerine, az yağlı ya da yağsız sütten yapılanları tercih edin.

KALBİNİZ İÇİN BUNLARI YEMEYİN

* Kuyruk yağı, iç yağı, tereyağ ve katı yağlar

* Kaymak, krema, yoğunlaştırılmış süt tozu

* Karides, havyar, kalamar gibi deniz ürünleri, ördek, kaz eti.

* Aşırı yağlı börek, kek, yaş pasta, çörek, kurabiye gibi besinler

* Hazır gıdalar (çorbalar, et suları vb.)

* Kızartılmış ve kavrulmuş besinler (et, hamur işi, sebze)

* Sakatatlar; karaciğer, böbrek, dil, dalak, beyin ve et ürünleri; sucuk, pastırma, salam, sosis.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.