Hamilelik fizyolojik olduğu kadar psikolojik bir hazırlanma sürecidir. Hamileliliğin nasıl geçirildiğinin, bu süreçte anne adayının fiziksel ve ruhsal sağlığının, doğumdan sonra hem anne hem de bebek üzerindeki etkileri her geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucu hamilelik sürecini bebeğini düşürme endişesi gibi sağlık problemleri ya da depresif duygu durumu içinde geçiren anne adaylarının bebeklerinin doğumdan sonra uyku problemi yaşadıkları görülmüştür. Yine araştırmalar kaygılı bir hamilelik süreci geçiren kadınların bebeklerinin doğumdan sonra oldukça hareketli olduklarını ve uyku problemi yaşadıklarını göstermektedir.
Bebeklerde uyku sorunu
Anne adayının hamilelik sürecindeki olası fiziksel problemlere karşı hassasiyeti doğumdan sonraki ilk haftalarda bebeğin uyku düzenini etkiler. Doğumdan sonraki ilk haftalarda, bebeğin uyku düzeni, bebeğin nörofizyolojik durumu ve annesi ile arasındaki duygusal ilişkinin niteliğinden etkilenir. Eğer kadının hamilelik sürecinde bir sağlık problemi varsa, bu onun bebeğinin diline ne kadar uyum sağlayacağını etkileyebilir. Anne adayı yaşadığı duygusal problemler nedeniyle fiziksel problemler de yaşayabilir. Anne adayının duygulanımındaki farklılıkları ve kendisini ifade etme biçimini bebek, anne adayının beden dili aracılığıyla kolaylıkla algılar.
Bebeklerde uyku bozuklukları
Annenin doğumdan hemen sonraki uyku dengesi de yine bebeğin uykusunu etkileyen faktörlerdendir. Annenin doğum sonrası uyku problemi yaşaması sadece doğum sonrası depresyonun belirtilerinden değil, uykusuzluğu onun direncini azaltacağı için doğum sonrası depresyonun tetikleyicilerindendir de aynı zamanda. Uykunun anne için bir başka katkısı da kadının kendi kişiliğini bir bütün olarak algılaması ve kişiliğinde parçalanmayı yaşamasına engel olmasıdır. Doğum sonrası annenin yaşayacağı uykusuzluk bebeği ile ilişkisini etkileyecektir. Annenin doğumdan sonra kendine gelmesini, toparlanmasını sağlayan en önemli şey bebeği ile kuracağı nitelikli ilişki olduğundan annenin uykularına özen göstermesi gerekir.
Bebeklerde uyku problemi üzerine düşünürken mutlaka hamilelikten itibaren bebeğin öyküsünün dikkate alınması gerekir. Hamilelik süreci ve doğumdan hemen sonra annenin kendi uyku düzeni bebeklerde uyku probleminin nedenlerindendir. Sorunun aşılması için anne ve babanın tüm bu değişkenlerin farkında bir şekilde bebekleri ile aralarındaki ilişkinin niteliğini arttırmaları gerekir.