“Hamilelikte içilen sigara torunları da etkiliyor”

44 bin 853 büyük anne üzerinde testler yapan ekip, büyük anneleri hamilelik sırasında sigara kullanan kişilerde astımın görülme oranının normalin yüzde 10 ila 22 üzerinde olduğunu saptadı. 

Hamileyken sigara tüketmek sadece anne karnındaki çocuklarda değil, bir sonraki nesilde de olumsuz etkiler bırakıyor. 

İsveç’te yapılan bir araştırmaya göre, büyük anneleri hamilelikleri sırasında sigara kullanan kişilerde astım hastalığının görülme riski normalin üzerinde.  

Söz konusu araştırmaya göre, annesi hamilelik esnasında sigara kullanmayan bu kişiler buna rağmen büyük annelerinin bu alışkanlığı yüzünden bu genetik mirası devralıyor.  

“BİR NESİL ATLADIKTAN SONRA ORTAYA ÇIKIYOR”

Zira bu durum genellikle bir nesil atladıktan sonra ortaya çıkıyor. Başka bir deyişle anne karnındaki bebeği es geçen bu durum bir nesil sonra ortaya çıkıyor.  

Yaptıkları araştırmalar çerçevesinde bu gibi durumların astım hastalığının görülme riskini artırdığının altını çizen Dr Caroline Lodge, “Sigara kullanımının bir sonraki nesile başka rahatsızlıkların geçmesine de imkan sağlayabileceğini belirtti. 

YENİ HEDEF ERKEKLERİN GENETİK MİRASA ETKİSİ

Ekip adına ‘European Respiratory Society’nin Amsterdam’daki yıllık kongresinde açıklamalarda bulunan Profesör Bertil Forsberg ise araştırmanın bir sonraki amacının söz konusu genetik mirasta erkeklerin rolünün saptanması olduğunu açıkladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.