Sağlık istatistikleri ve bilgisayar modelleri kullanılarak yapılan araştırmada, her yıl 3,3 milyon kişinin hava kirliliğinin neden olduğu kalp ve akciğer hastalıkları sonucu yaşamını yitirdiğine dikkat çekildi.
Araştırmaya katılan Almanya’daki Max Planck Kimya Enstitüsü uzmanlarından Jos Lelieveld, ölümlerin yaklaşık yüzde 75’ine felç ve kalp krizinin neden olduğunu belirtti.
Hava kirliliğine bağlı ölümlerin büyük bir kısmı, dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’de görülüyor. Çin’de her yıl 1,4 milyon kişi hava kirliliğinin neden olduğu kalp ve akciğer hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor. Çin’i 645 bin ölümle Hindistan ve 110 bin ölümle Pakistan izliyor.
Havadaki zararlı parçacık miktarını ölçen PM 2,5 oranı geçen yıl Pekin’de birkaç kere 500’ü aşmış ve alarm seviyesi sarıdan turuncuya geçirilmişti. Bu oran, Dünya Sağlık Örgütü’nün kabul ettiği güvenilir eşik olan 25’in 20 katı. Çin’de hava kirliliği alarm sisteminde, mavi, sarı, turuncu ve kırmızı olmak üzere dört aşama uygulanıyor.
Araştırmacılar, önlem alınmaması durumunda hava kirliliğine bağlı ölümlerin 2050’de 6,6 milyona yükseleceği uyarısında bulundu
Araştırma, “Nature” dergisinde yayımlandı.