Konuşma bozukluğu, hafıza problemi gibi sorunları sadece yatarken düzelen Peter John Paul Turner’ın hayatını Türk doktorlar kurtadı
İki yıldır ailesiyle birlikte yaşamının bir bölümünü Fethiye’de geçiren 1 çocuk babası 54 yaşındaki İngiliz Peter John Paul Turner, bacaklarında ani gelişen güçsüzlük ve kolundaki titreme sorunlarına, konuşma bozukluğu ve hafıza problemleri de eklenince, ailesi tarafından hemen bir sağlık kuruluşuna götürüldü. Turner, kelimeleri seçemiyor, nerede olduğunu çıkaramıyor ve çevresindekileri tanıyamıyordu. Hasta yatar pozisyondayken söz konusu tüm nörolojik sorunları düzeliyor, ayağa kalktığında ise yeniden ortaya çıkıyordu.
MİLYONDA BİR GÖRÜLÜR
Yapılan inceleme sonucunda Turner’a milyonda bir görülen “Hemodinamik felç” tanısı kondu. Hemodinamik felcin ölüm riski taşıyan bir hastalık olduğunu söyleyen Acıbadem Maslak Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman, hastasının beynine giden 4 ana damardan birinin doğuştan az gelişmiş olduğunu, beynin yaklaşık yarısına kan akışı sağlayan şahdamarlarından birinde tam tıkanıklık ve tıkanıklığın olduğu tarafta beynin ön bölümündeki bir damarın kanlandırdığı bölgede ise “beyin krizi” diye ifade edilen bir enfarktüs alanı olduğunu fark ettiklerini belirtti. Orta bölümün, yardımcı küçük damarlardan gelen kan akışıyla yetersiz kanlanmasının, hastanın ayağa kalktığında kan basıncının düşmesi nedeniyle meydana geldiği, bunun sonucunda da felç geliştiği belirtildi. Yatar pozisyonda beyne yeterli kan akımı sağlanması ise hastanın durumunun düzelmesine neden oluyordu.
BEYNE BY-PASS YÖNTEMİ
Felç atağı geçirdiği için sürekli yatmak zorunda olan Peter John Paul Turner’a, riskli durumu nedeniyle girişimsel cerrahi ya da başka yöntemlerle yeterli kan akımını sağlamak mümkün değildi. Hastanın 3-4 gün içinde yaşamını kaybetme riski de belirmişti. Bu durum, tıp dünyası tarafından zorluğu nedeniyle artık tercih edilmeyen, “Beyne By-pass” yöntemini zorunlu hale getirdi. Hastaya Acıbadem Maslak Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İlhan Elmacı tarafından, klinik tabloyu düzeltmek ve orta beyin damarının da tıkanmasını önlemek amacıyla 8.5 saat süren ve mikroşirürji yöntemiyle 2.5 santimlik bir kesiden girilerek mikroskop altında gerçekleşen bir operasyon gerçekleştirildi.
AYAĞA KALKABİLECEK
Sağlığına kavuştuğu için Eşi Rita Turner ve kızı Rachael Turner-Percy’in yalnız bırakmadığı Peter John Paul Turner, “Felç geçirmemek için ömür boyu yatmak zorundaydım. Ayrıca damarlarımdan birinin daha tıkanma riskim oldukça yüksekti. Bu ameliyatı tüm bu sorunlardan kurtulmak ve hayati riskimi ortadan kaldırmak için kabul ettim. Böylesine ağır bir ameliyatın ertesi günü nörolojik sorunlarımın tümüyle ortadan kalkması karşısında hem çok şaşkın hem de çok mutluyum” dedi.
4 MM’LİK DAMARLARI, GÖZLE GÖRÜNMEYEN İPLİKLE DİKİLDİ
İngiliz hasta Turner’a yapılan ve 8.5 saat süren riskli ameliyatta, Turner’in beyninin sol tarafına kan götüren şah damarının tıkalı olması, orta beyin damarının kanlandığı bölgeye az kan gitmesine neden olduğu için, beyne kan akımını sağlamak amacıyla, kapalı olan damara yeni bir damar taşındı. Bunun için cildi, cildin yüzeysel kaslarını ve saçlı deriyi besleyen bir damardan faydalanıldı. Tıkalı olan damar, önce yeni bir damarla bütünleşmeye hazır hale getirildi. İşleme, cilt bölgesinden sorumlu bir damarı ayırarak, beynin içinde yeterli kan akışı sağlayamayan damara yapılan eklemeyle devam edildi. Böylece tıkalı olan damarda kan akımı meydana geldi. Birbirlerine eklenecek olan damarların çapları sadece 4 milimetre genişliğinde olduğundan, dikiş gözle görülmeyecek incelikteki ipliklerle atıldı. Prof. Dr. İlhan Elmacı (sağda) ve Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman, hastanın artık tek başına yürüyebildiğini, kol ve bacağındaki güçsüzlük sorununun ortadan kalktığını, sigara, stres, yüksek tansiyon ve kolesterol gibi risk faktörlerinden uzak durduğu sürece normal bir yaşam sürdürebileceğini belirtti.