Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yasemin Akkoyunlu, hepatit A ve E virüslerinin dışkıyla atılabildiğini söyledi
Hepatitin, bakteri ve virüslerin yanı sıra, alkol gibi enfeksiyon dışı sebeplere bağlı olarak da ortaya çıkabileceğini aktaran Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yasemin Akkoyunlu, hepatit A ve E virüslerinin dışkıyla atılabildiğini söyledi.
Akkoyunlu, bu virüslerin daha çok “fekal-oral bulaş” denilen kötü hijyenik şartlarda yiyecek ve içeceklerin iyi yıkanmadan veya el hijyeni sağlanmadan tüketilmesi sonucu ve nadiren de olsa kan ürünlerinden bulaşabileceğini dile getirerek, şöyle devam etti:
“Hepatit B, korunmasız cinsel ilişki, kan nakli, damar içi ilaç bağımlılarında aynı enjektörün kullanılması, diş fırçası, tırnak makası, jilet gibi kişisel eşyaların ortak kullanımı, C ve D virüsleri ise kan, cinsel temas sonucunda ve anneden bebeğe hamilelik sırasında bulaşabilir. Doğumda anneden bebeğe ve açık yaraların kanla temasıyla da bulaşabilmektedir. Hepatit B dış yaşam ortamında bir hafta canlı kalabilir ve C’den 10 kat, HIV-AIDS virüsünden ise 100 kat daha bulaşıcıdır.”