Histamin-Intoleranz, HİT…………ibrahim Gökçek
Histamin; midedeki halicobaker pylori, bağırsaklardaki bakteriler ve mantarlar tarafından üretilir ve besinlerle alınır vede vücut kendi üretir. Vücudun kendi üretiği histaminde problem olmaz, çünkü vücudun ihtiyacı olduğundan beyin gerekli yerlere gerekli uyarılarda bulunur ve histamin ana hücreler (mastcell) tarafından üretilir ve serbest bırakılır. Fakat bakteri ve mantarlar tarafından üretilen histamin beynin konturolu dışında olduğundan onu elimine edecek DAO da üretilmediğinden birçok problem ortaya çıkar. Bu nedenle mide ve bağırsaklarda problem varsa mutlaka tedavisi gerekir, ihmali çok ağır hastalıklara sebep olur.
Histamin hücreleri, damarları ve bronşları genişletir. Hücrelerin genişlemesi hücre mebranından giriş ve çıkışları artırır. Hücrelere girmemesi gereken çiçek tozları (pollen) hüçreleri zorlar. Hücre kendini korumak için mebranını sertleştirmek zorunda kalır ve böylece hücrelere vitamin, mineral ve enzimlerin girişi azalır. Hücrelere girişi yeniden sağlamak için hücre büyümek ve genişlemek zorunda kalır. Böylece bronşlar genişler ve sıkışma olur karında sertleşme şişme olur. Buda nefes darlığı astım, mide ve bağırsakalarda şişme ve hazımsızlık, deri hastalıkları, gözlerde kızarıklı ve burunda akıntı vb?, rahatsızlıklar olur.
İntoleranz: Belli bir madde veya ilaça karşı vücudun bazı nahoş belirtilerle reaksiyon göstermesi halidir. Kokusuz ve tatsız olan histamin birçok besinde farklı oranlarda bulunmaktadır. Ve bu histamin insaların büyük bir kısmında problemlere sebep olur. Günümüzde çok modern tıbba ragmen histamin milyonlarca insanlarda rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Bu rahatsızlıkların başında: Mide-bağırsak problemleri, kandolaşımı anormalikleri, migren, astım, baharnezlesi, allerji, besinallerjisi, deri hastalıkları ve daha bir düzine hastalığı sayabiliriz.
Diaminoksidaz (DAO) eziminin yetersizliği nedeniyle histaminlar elimine edilmez ve böylece Histamin-Intoleranzı (istenmeyen oranda histamin fazlalığı oluşur) ortaya çıkar. Histamin kimyasal bir madde olup hemen hemen bütün besinlerde bulunur. Bu madde biyojen aminlar grubuna dahildir. Vücudun bütün hücrelerinde bulunur ve gerektiğinde gerekli yerlere dökülür. Özeliklede peynir, et ve et mamüleri, şarap, kola, fanta ve çikolatada çok histamin bulunur.
Histamin çok içeren besinler:
Alerji hastaları iyi bilirki histamin allerjinin oluşmasına ana taşıyıcı maddedir (mediator). Histamin-İntoleranz allerjimidir? Diye yapılan bir dizi araştırmada allerji olmadığı tesbitedilmiştir. İşte problem burada başlamaktadır. Bir düzina araştırma sonunda Histamin-İntoleranz allerjiye sebep olmdığı tesbitedilmiştir. Fakat birçok kronik hastalığıa sebebi olduğu tesbitedilmiştir. Özeliklede besinallerjisi, baharalerjisi, astım, nefes darlığı, migren, başağarısı ve mide-bağırsak rahatsızlıklarına sebep olmaktadır. Histamin bir çok hastalığın tetikleyicisidir.Histamin-İntoleranz ve sonuçları:
Histamin büyük oranda alındığında büyük problemler yaparken, HİT hastalarında (histamin-intoleranz) mikro gram dahi hayati tehikeye neden olur. Sebep olabileciği rahatsızlıkların başında: Sindirim sisteminde anormalikler, ishal, kramplar veya şişkinlik, ve aynı şekilde migren, hemen hemen astımın oluş sebepleri arasında % 15 le hit gelir, Ayrıca deride kaşıntı, kızarıklık, kalp çarpıntısı ve psikolojik rahatsızlıkları sayabiliriz. Histamin tabii allerjinin oluşmasında ana etkendir.Histamin-İntoleranz tam anlamı ile ne demektir?
Histamin-İntoleranz hastalığı genç yaşlarda yavaş yavaş fark edilmeden ilerler. Histamin nedeniyle birçok hastalık ortaya çıkar. Bu histaminin besinlerlere alınması veya mevcut diaminoksidaz anziminin yetersizliği nedeniyle üretilen histaminin elimine edilememesi olabilir. Sebep aşırı histaminli besinlerden tüketmek veya mide ve bağırsaklardaki iltihaplı hastalıklar nedeniyle bu histamini elimine edecek diaminoksidaz (DAO) enziminin salğılanamaması veya gastrite (mide mukazasınındaki iltihapalanamya) sebep olan halicobacter pylori (bu bakteride histamin salğılar) veya bağırsak mantarlarının (bağırsak mantarları sayısız toksik maddeler üretir histaminde bunlardan biridir) salğıladığı histamin olsun.HİT hastaları çok veya aşırı histamin içeren besinmaddleri (peynir sucuk, salam ve sosis vb.,) aldıklarında vücutlarında çok çok farkılı samptomlar görülür. Neden birinde böyle rahatszılıklar görülürken diğerinde diğer türlü rahatszılıklar görülmektedir. Bir çok kişide mide-bağırsak rahatsızlıkları yanında akçiğer, sinus, deri ve beyinde de semtomlara sebep olabilir. Rahatsızlıklar kişiden kişiye farklılık gösterir.
Histamin-Intoleranz hangi rahatsızlıklara sebep olur.
Besinalerjisi, bahar nezlesi, bronşial astım
Mide-Bağırsak raahtszılıkları
Başağrısı ve Migren
Deride kızarıklık ve kabarcıklar
Öksürük ve Astım
Ateş basması
Nezle ve burun akıntısı
Adet anormalikleri
Alçak tansiyon
Kalp ritim bozukluğuRahatsızlık nasıl oluşur?
1. Sağlıklı insanda histamin diaminoksidaz (DAO) tarafından yokedilir. B6-Vitamini ve C-Vitamini HİT hastalarında yetersiz olduğundan DAO enzimi oluşmaz.
2. Diaminoksidaz enzimi ince bağırsak tarafından salğılanır. İnce bağırsaklardaki iltihap ve yaralar nedeniyle yeterince DAO salğılanamaz ve böylece histamin fazlalığı ortaya çıkar.
3. Aşırı histamin içeren besinlerin yenmesi ile histamin oranı vücutta artar, bu besinlerin başında peynir, et ve et mamüleri vs gelir.
4. Midede gastrit ve ülsere sebep olan halicobakter pylori varsa bu bakteri toksik maddeler üretir ve bunlardan biride histamindir.
5. Kalın Bağırsaklarda mantar varsa bu mantarlarda toksik maddeler üretir ve bunların başında histamin gelir.DAO enziminin yeniden salğılanabilmesi mide ve bağırsakalarda problem varsa bunun mutlak suretle tedavi edilmesi gerek. Bağırsaklardaki mantarlar veya midedeki bakteri aşırı histamin salğılar. İnce bağırsaklarda yeterince DAO üretemiyorsa histamin artar ve problem başlar. DAO yetersizliğine C-Vitamini ve B6-Vitamin yetersizliği veya bağırsakalar iltihaplı veya ülserli olursa enterit, kolit, morbus kron gibi sebep olur. Çünkü DAO?nun oluşması bu iki vitamine bağlıdır. Mide ve bağırsaklarda tahribat varsa yeterince B6-Vitamini oluşmaz vede C-Vitamini absorbe edilemz. Yani kördüğüşün döner durur. Bu nednele öncelikle mide ve bağırsakların tedavi edilmesi gerek bu hiç ihmal edilemez. Bununda tek çaresi Gökçek Toniktir. Gökçek Tonik mide ve bağırsaklardaki problemler için en ideal ve doğal çözümdür. Artı Gökçek İksir de alınırsa buda bağışıklık sistemini güçlendirir vede vücuttaki artık maddeleri (curuf) atarak sağlığımıza kavuşturur. Gökçek İksir ve Gökçek Tonik bir birini tamamlar.
Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır. Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.
Bendede histamin var cok gaz yapiyor ne yesem nasil tedavi olurum lütven Yardimci olun
Benim sorunum histamin var dediler hic tedavisi yokmu ne yesem cok asiri gaz yapiyor ibrahim beyi dinledim neler yapmam lazim onun yapmis oldugu aktarlardan yararlana bilirmiyim lütfen cevap yazarmisiniz