“İnternet doktorluğu” sağlığı tehdit ediyor

Hastalığa tanıyı hekim yerine internette dolaşan yanlış bilgiler aracılığıyla koyanlar, sağlıklarını tehlikeye atıyor. “İnternet doktorluğu” denilen yöntemle birçok kişinin doktora gitmeden hastalığına teşhis koyarak, tedavi sürecine başladığı belirtiliyor. 

Sağlık araştırmaları yapan Social Touch’un 2013 yılında yaptığı araştırmaya göre, sağlıkla ilgili bilgi ihtiyacı için internet kullananların oranı yüzde 78. İnternette yapılan her 20 aramadan birinin sağlık odaklı olduğunu belirten uzmanlar, şfayı internetteki sağlık sitelerinde ya da forumlarda arayanların, en ufak rahatsızlıkların da bile kendilerine ‘kanser’ teşhisi koyabildiklerini söylüyor. 

BİLİNÇLİ İNTERNET KULLANICISI OLMAK ÖNEMLİ

Bilinçli Sağlıklı Yaşam Dergisi’ne konuşan İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, internette sağlık konusunda oluşturulan bilinçsiz içeriğin vatandaşları yanlış yönlendirdiğini belirterek, “Bilgi kirliliğine karşı bilinçli tüketiciler, bilinçli internet kullanıcıları olmalıyız. İnternette yer alan içeriklerin büyük bir kısmı kullanıcılar tarafından oluşturulmuş verilerdir. İnternet pek çok konuda bilgiye erişimin en hızlı yolu olsa da bilinçli bir internet kullanıcısı, orada yer alan içeriğe koşulsuz inanmadan önce içeriğin sorgulaması gerektiğini bilir. Sağlık konusunda yer alan içeriklerin de her geçen gün arttığını gözlemliyoruz. Ancak alanında uzman olmayan kişilerin paylaştığı bilgiler, kullanıcıların hayatını riske atabiliyor” diye konuştu. 

EN YANLIŞ BİLGİLER FORUM SİTELERİNDE

İnternet güvenliği konusunda çalışmalar yapan Adli Bilişim Uzmanı Çığır İlbaş ise şu bilgileri verdi: “İnternet ortamındaki bilgi kirliliğinin en riskli boyutunun sağlık alanında olduğu tüm dünya ülkeleri tarafından kabul ediliyor. Ülkemizde İnternet yaygınlaşmadan önce özellikle gazeteler tarafından kupon karşılığı dağıtılan sağlık ansiklopedileri konusunda da aynı kaygılar hekimler tarafından dile getirilmişti. İnternette bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi çok zor. Arama motorları, kullanıcıları daha temiz içeriklerle buluşturmak için çeşitli algoritmalar geliştiriyorlar. Ancak her zaman doğruluğu kesin olan bilgilere ulaşmak ne yazık ki olanaksız. Sağlık alanında en yanlış bilgilerin forum sitelerinde olduğu biliniyor. İçeriği denetlenmeyen üye yorumlarında ilaç tavsiyeleri ya da alternatif tedavi önerileri bol miktarda bulunuyor.”

Gerçekte olan ve internet üzerinden araştırılınca konulan tanılar ise şöyle:

*Gaz sancısı-Kalp krizi

*Strese bağlı el uyuşması-Felç

*Yorgunluğa bağlı bel ağrısı-Omurilik kanseri

*Baş ağrısı-Beyin tümörü

*Basit ayak ağrısı-Bel fıtığı

*Kilo kaybı-Kanser

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.