Yeni bir araştırmaya tarafından kahvaltı öğününü atlayanların, atardamarlarında tehlikeli plak birikimi olması ve kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riski daha yüksek bulundu.
Yeni bir araştırmaya tarafından kahvaltı öğününü atlayanların, atardamarlarında güvenli olmayan plak birikimi olması ve kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riski daha yüksek bulundu.
Araştırmada kahvaltıyı atlamak daha yüksek kolesterol seviyesine sahip olmakla ilişkilendirildi. Amerikan Üniversitesi Kardiyoloji Dergisinde yayınlanan yeni çalışma, bu durumu aterosklerozun erken evrelerine ya da arterlerin sertleşmesine ve daralmasına bağladı.
Bu çalışma için araştırmacılar, İspanya’da yaşayan 40-54 yaş arasındaki 4.000’den artı erkek ve kadının diyet verileri üzerinde analizler yaptı. Halk kahvaltıda kaç kalori aldıklarına kadar üç gruba ayrıldı: % 5’den az, % 5-20 arasında veya % 20’den pozitif.
Birinci kategoriye girenlerin % 3’ü kahvaltıyı adamakıllı atlıyor ve bu da yalnızca kahve, meyve suyu veya başka bir içecek içtikleri anlamına geliyordu. Yetişkinlik yani takriben % 69 düşük kalorili kahvaltılar (tost veya ufak hamur işleri gibi), geri kalan % 28 ise daha büyük miktarlarda ve besleyici yemekler yedi. Araştırmacılar, her grubun kahvaltı dökümünü ayrıntılı çözümleme etmemesine rağmen, beslenme uzmanlarının başlıca günün ilk yemekleri için önerdikleri daha fazla kepekli tahıl, protein, dinç yağ ve meyveler ve eksik rafine edilmiş tahıllar ve şekerler gibi besinleri temsil ettikleri muhtemeldir.
Kahvaltıyı sıçramak ya da hafif geçiştirmek kalp hastalığını etkileyen çeşitli tehlike faktörleri ile ilişkilendirildi. Günlük kalorilerinin % 5’inden daha azını kahvaltıda alan insanların besleyici kahvaltı yapanlara kıyasla ateroskleroz olma ihtimali 2,5 kat fazladır ve arterlerinde öbür yerlerde plak işaretleri görüldü. Düşük kalorili kahvaltı yapanların arterlerinde erken plak bulguları daha yüksekti.
Kahvaltıyı atlayan kişilerin en geniş bel çevresi ve en yüksek gövde kitle indeksi, kan basıncı, kolesterol ve özlem üzüm şekeri seviyelerine sahip olduğu görüldü. Egzersiz, kahvaltının atlanması ve bu ölçülen değerler aralarında herhangi bir niçin-netice ilişkisi gösteremedi. Aslında, yazarlar, kahvaltıyı atlayan insanların fakir diyetler, sık içki tüketimi ve sigara içimi gibi genel olarak daha sağlıksız hayat tarzlarına sahip olduklarını belirtiyorlar. aynı zamanda şişman veya obez olma ihtimalleri daha yüksekti, böylece, kilo belirlemek için bir strateji olarak kahvaltı yememeleri de mümkündür.
Ancak araştırmacılar yaş, cinsiyet, sigara ve alkol içme, kolesterol seviyeleri, bel çevresi ve jurnal kırmızı et ve tuzlu alımını ayarladıklarında bile, kahvaltı öğünün atlanması ve plak oluşumu arasındaki ilişkiler görüldü. Kahvaltı öğününü atlamak, aterosklerozun erken başlangıç ve gelişimi için tehlike faktörü olarak gösterildi.
San Francisco Üniversitesi, Kaliforniya Üniversitesi ve Milli Yürek, Akciğer ve Kan Enstitüsü araştırmacıları, kahvaltı atlamanın hormonal dengesizliklere niçin olabileceğini ve sirkadyen ritimleri değiştirebileceğini ve sonra gün içinde daha sağlıksız gıdalar yiyen şahısların daha artı kalori almasına niçin olabileceğini yazdı.
Yazarların muhabere ettiği gibi, bu çalışmanın manâlı mesajı, çelimsiz beslenme ve yaşam tarzı seçimlerinin bir işaretçisi olarak kahvaltı öğününü atlama ve subklinik ateroskleroz oluşumu ilişkilidir. Araştırma yazarları, olağan, doyurucu ve besleyici bir kahvaltıya şive yaparak kolay yaşam tarzı değişiklikleriyle şeker hastalığının ve kardiyovasküler rahatsızlıkların azaltılabileceğini söylüyor.