Aşırı sıcaklar ve yüksek nem kalp krizi riskini tetikler.Yalnızca yürek hastalıkları olanlar değil, şeker, diyabet ve solunum yolu rahatsızlıkları olanlar da güneşte en yüksek tehlike grubunda yer alanlardandır. risk gurubunda olanlar, yüksek nem olan sıcak yerlerden kaçınmalıdır.
Yaz mevsiminde oldukça yükselme gösteren fazla sıcaklar sebebiyle, afiyet açısından çoğu problem meydana kazanç. Çoğu insan için bu zararlar yaşı yüksek olanlar için geçerli gibi kabul edilse de bu büyük bir yanılgıdır. Bilhassa kalp krizi konusunda yüksek risk grubunda yer alanlar 40 yaş altındaki bireylerden oluşmaktadır.
Fazla sıcak havalarda uzmanlar, hamilelerin, yaşlıların ve 4 yaşın altındaki çocukların zorunlu olmadıkça dışarıya olmaması gerektiğini söylemektedir. Sıcak havalarda meydana gelmekte olan yüksek nem kalp krizini arttırır. Peki sıcak havalar kalp krizine nasıl neden olur? Bununla alakalı uzman araştırmaları, sıcak havanın negatif etkisini kanıtlamıştır.
– Cisim ısısını sabitleyen en manâlı cisim eylemlerinden birisi cildin kan dolaşımını gerçekleştirmesidir. Cildi dinç tutan damarlar bunaltıcı hava havalarda genişler ve vücuttaki ısı artışını dengelemeye çalışır. Kuşkusuz böyle bir durumda kalbin daha fazla aktif olması gerekir. ara sıra göğüste sancı veya nefes darlığı gibi problemleri yaşamış kişiler beklemeden hemen en yakın sağlık durumu kurumuna gitmeli ve kontrol altına alınmalıdır.
– Sadece yürek hastalıkları olanlar değil, şeker, şeker hastalığı ve solunum yolu rahatsızlıkları olanlar da güneşte en yüksek risk grubunda yer alanlardandır. Çoğu hastalığı, sıcak havalar tetikler.
– Fazla sıcak havalar vücudun istikrarsız ihtiyacını da arttırmaktadır. Sıcaklar sebebiyle metabolizması duran, organları yavaşlayan bir vücut, anında su tüketimini sağlamalıdır. Vücudun besinden önce ihtiyacı olan en manâlı şey sudur. Su tüketilmemesi de, yürek krizi ve ayrı damar yolu rahatsızlıklarını beraberinde getirebilir. Havadan gelen yüksek nem kalp krizini arttırır ama suyun kazandıracağı nem, vücudu besler ve korur.
– Sıcaklarda meydana gelen sorunlardan birisi de güneş çarpmasıdır. Başıma güneş geçti kavramının aşağı önemli sorunlar yatabilir. Beyin kanamalarına dek gidebilen bu durumlarda güneş çarpması en çok öğlen dıştan olunması ve uzun zaman baştan başa güneş aşağı kalınması ardından meydana kazanç. Güneş çarpması belirtileri ise çok pozitif terleme ve vücudun ağrıması şeklinde oluşur.
Zamanla nabız hızlanır ve susama şehvetli artar. Bilinç kaybına dek gidebilen bu durum bitkinlik ve baş ağrısını da getirecektir. Kas kramplarının da meydana gelmesi ile birlikte kalp krizinden beyin kanamasına kadar her şeyin olabileceği bir olaydır. Aşırı sıcaklar sebebiyle güneş çarpması ardından da istikrarsız tüketimi arttırılmalıdır.
– Ani ısı değişimleri de kalp krizine davetiye çıkarır. Klimalı ortamlarda çok fazla kaldıktan sonra bir anda sıcak havaya çıkmak fazla tehlikelidir. Aynı şekilde sıcaktan bunalıp klima aşağıda kalmak, felç ve yürek hastalıklarına niçin olabilmektedir.- Sıcak havalar ve güneş ışınları, ciltte daimi güneş lekelerine neden olabilir. Deri lekeleri değersiz gibi görülmemelidir çünkü ileride cilt kanserine neden olabilecek bir etkiye sahiptir.
Alınması Gereken Tedbirler Nelerdir?
Kalp krizine ve daha çoğu hastalığa niçin olan, ölüm ile bile sonuçlanabilen fazla sıcakların etkisinden kurtulmak için alınması gereken tedbirler kesinlikle vardır. Bu tedbirler ile, en zararla sıcaklardan korunmak olası olacaktır. İşte o tedbirler;
– Mutlaka su tüketimi her gün sağlanmalı ve en az 2 litre su gün içerisinde bitirilmelidir. Alkol, kahve ve asitli içeceklerden uzaktan durulmalıdır. Vücudun sürekli kaybettiği nemi kazanması, organları korur.
– Doğal havalandırma yöntemleri tercih edilmelidir. Klima gibi cihazlar solunum yolu hastalıklarını ve kalp rahatsızlıklarını beraberinde getirir. Felce dek gidebilen sonuçlardan korunmak için, doğal havalandırma yolu seçilmelidir.
– Dışında olmamız gereken her saat her tarafında şapka, şemsiye ve güneş kremi kullanımı dikkatsizlik edilmemelidir. Vücudun hassasiyet derecesine yerinde faktörde bir güneş kremi dışarı çıkmadan önce sürülmeli, şapkasız çıkılmamalıdır. Başı korumak güneşe alınabilecek en manâlı tedbirlerden birisidir. Güneş çarpması bu şekilde engellenebilir.
– Açık renk kıyafetler giyilerek, güneş ışınlarının yansıyarak gitmesi sağlanmalıdır. Koyu renk kıyafetler ısıyı emerek vücudun çok fazla ısınmasına neden olur. Damar genişlemesinin alıkoymak için de bol, ince ve açık renkli giysiler doğru bir tercih olacaktır. Gizli ve koyu renkli kıyafetlerden uzaktan durulmalıdır.
– Meyve ve sebze tüketimi, yaz aylarında arttırılmalıdır. Ayrıca bu besinlerin sıvısı ile ceset nemi artacak keza de güneşte meydana gelen cilt lekelerine karşı da önlem alınmış olunacaktır. Bilhassa salatalık, karpuz, elma ve çilek cildi koruyan besinlerin başında gelir.
– Yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Baharatlı bir yiyecek organları tamamen kurutabilir ve vücudun nemini boşu boşuna kullanmasına niçin olabilir.
– Haricen olmamızın gerektiği defalarca diliminde, gölgeli yerlerden yürünmesi tercih edilmelidir. Gölge ve serinlik, güneşten biraz daha korunmamızı sağlar.
– Saat sabah 11 ile 4 arasındaki güneş, en zararlı ışınlarını yaydığı saat dilimleridir. Bu saatler aralığında güneşlenmekten mutlaka kaçınılmalıdır.
– Cilt lekeleri için cildiye birimine gidilmeli ve neler yapılabileceği konusunda bilgi alınmalıdır. Cilt kanserini engellemenin bir yolu da budur.
– Kan Basıncı ilacı kullanan bütün hastalar, yaz aylarında ve aşırı sıcak zamanlarda doktorlarından yeni bir doz ayarlaması istek etmelidir. Pozitif ilaç kullanımı sıcak havalarda önerilmez.
– Kalbi zorlayacak aktiviteler, sıcak havalarda seçim edilmemelidir. Alınması gereken tedbirler arasında elbette yürek sağlığını koruyacak sporlar önerilir ama sporun yapılacağı saatler güneş battıktan sonra tercih edilmelidir. Özellikle koşu, bisiklet ve yüzme gibi aktivitelerde geçerlidir.
– Gün içerisinde nefes egzersizleri ile vücudun rahatlaması sağlanmalıdır. Dıştan eve gelindiği vakit bir zaman oturarak dinlenilmeli ve esneme hareketleri ile vücudun artı enerjisi dışarı atılmalıdır. Güneş insan bedeninde, yorgunluk verecek kadar ağır bir enerji yüklemesine de neden olur.
– En ufak yürek sıkışması ve diğer rahatsızlıklarda, doktora gidilmelidir. Tıbbi müdahale bu durumlar için en yerinde tedbirlerden birisidir.
– Sıcak havalarda meydana gelen su toplamaları ve gövde şişkinlikleri için, soğuk su ile ıslatılmış havlu ile kompres uygulaması öneriliyor. Vücudun pozitif ısısını havlu emecek ve vücudun kaybettiği denge her tarafta bu şekilde kazandırılacaktır.
– Etap ve el parmak uçlarına, bileklere ve ense kısmına, yavaş yavaş uygulanacak masajlar da, sıcağın verdiği olumsuz etkilere iyi gelecektir.
Muhakkak güneş, kemiklere ve cilde iyi gelebilecek bir etkiye de sahiptir. Bilhassa D vitamini eksikliğinde güneş banyosu önerilir ama dozunun çok iyi ayarlanması ve zararlı olan saatler dışarıda güneşin görülmesi gereklidir. Her şeyde olduğu gibi aşırı sıcaklar ve güneş ışınları da fazla alınması sonucunda, önemli zararları beraberinde getirebilir. Mutlaka bilirkişi önerileri dikkate alınmalı ve fazla sıcaklarda eksiksiz uygulanmalıdır.