Kalbin İçin Pedalla Bisikletçileri Grubu Başkanı Şahin Aydoğdu, etkinliği İstanbul ile 30 ilde gerçekleştirdiklerini belirtti. Dört yıl önce kurulan bir dernek olarak bu sene “Dünya Kalp Günü” vesilesiyle üçüncü kez böyle bir etkinliğe imza attıklarını dile getiren Aydoğdu, “Ben de kalp hastasıyım. Üç damarımın tıkanıklığı nedeniyle ameliyat geçirdim. Baypaslı hastalar bu sporu rahatlıkla yapabilirler. Kalbimizin sağlığı için bisikletle hareket ediyoruz, herkese öneriyoruz” dedi.
Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı ve Bezmialem Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Göktekin ise “Kalbin İçin Pedalla” ifadesinin sağlık için çok önemli bir slogan olduğunu söyledi.
Göktekin, “Kalp hastalığının en önemli tedavisi aslında spor ve egzersizdir. Kolesterol ve şeker yüksekliği, kilo ve stres gibi risk ve etkenler kalp rahatsızlıklarına yol açar. Egzersiz ve spor bütün bunların ilacı. Kolesterol ve tansiyonu düşürebiliyor, stres ve sıkıntıları azaltıyor, obeziteyi önlüyor. Dolayısıyla bütün bu faydaları sağlayan bir etkinlik. Bisikletin bütün sporlar içinde yeri çok farklıdır. Çünkü yapılması daha kolay bir spordur. Biz hastalarımıza hızlı yürümeyi ve yüzmeyi tavsiye ediyoruz ama en önemlisi bisiklete binmeleridir” diye konuştu.
Kalp hastalarının önemli bir kısmının obez de olabildiğini ve hızlı yürümenin kendilerine zor geldiğini anlatan Göktekin, “Ameliyat ettiğimiz hastalarımıza hastanelerde bile bisiklet aracılığıyla spor yaptırıyoruz. Hakikaten bisiklet, bir kalp hastası için bir numaralı spor. Kalp hastaları uzun süre bisikletle spor yapabilirler” ifadelerini kullandı.
İl Sağlık Müdürü Selami Albayrak ve Halk Sağlığı Müdürü Nuray İnci de bisiklet kullanmanın ve hareketin sağlık için önemine dikkati çekti.
Etkinliğine katılan tiyatro ve sinema sanatçısı Ulvi Alacakaptan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt dışına gidildiğinde insanın bu tür faaliyetlere imrendiğini kaydetti.
Alacakaptan, “Avrupa’nın birçok ülkesinde bisiklet için yapılmış özel yollar var. Oralarda bisiklet sürmek bir keyif. İnşallah ülkemizde de bisikletçiler için özel yapılmış yollar ve trafik işaretlerini görürüz. Annem, babam ve dayım doktor, ben de kendimi dörtte üç doktor sayarım. Hareket, kalp için çok faydalıdır. Bisiklet de bunun için en yararlı olanıdır. Hem eğlenceli hem yararlı hem de keyifli bir uğraş” değerlendirmesinde bulundu.
Fatih Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün destek verdiği etkinlik, Yenikapı’dan başlayıp, Sahil Yolu boyunca devam etti, Yedikule Zindanları geçilerek Edirnekapı’da son buldu.
AA