Kalitesiz Güneş Gözlüğü Katarakt Riskini Artırır

Gözlerimizi korumak için her türlü önlemi almamız gerekiyor. Güneş ışığına alerjisi olan kişilerde korunmanın en iyi yolu güneş gözlüğüdür. Özellikle çocuklarda güneş gözlüğü alışkanlığı kazandırmak ultraviyole ışınlarının yarattığı zararlı ışınların erken yaşta önlenmesi bakımından önemlidir.

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ÇEŞİTLERİ NEDİR?

Güneş gözlükleri UVA ve UVB koruma derecesine göre 3 gruba ayrılır:

  • Kozmetik Güneş Gözlükleri: UVB ışığının %70’ini ve UVA ışığının da %60’a kadarını engeller.Katarakt riski olan kişiler bu gözlükleri kullanmamalıdır.
  • Genel amaçlı güneş gözlükleri: UVB ışığının en az %95’ini ve UVA ışığının da en az %60’a kadarını engeller.Güneş gözlüğü olarak en azından genel amaçlı güneş gözlükleri kullanılmalıdır.
  • Özel amaçlı güneş gözlükleri: UVB ışığının en az %99’unu ve UVA ışığının da en az %60’ını engeller.Katarakt riski olan kişiler için en ideal güneş gözlüğü budur.Bu gözlükler üstten, alttan ve kenarlardan gelen ışıkları kesmelidir.
  • SADECE GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ YETERLi DEĞİLDİRGüneş gözlüğü aksesuar değil bir sağlık malzemesi olarak kullanılmalı. Günümüzde gözlüklerin yanı sıra günlük hayatta sıklıkla kullandığımız lensler bile artık ultraviyole ışınlarını süzebilecek nitelikte hazırlanıyor. Ultraviyole korumalı kontakt lensler, güneş gözlükleriyle birlikte kullanıldığında katarkt riskini azaltıyor. Özellikle gözlük kullanma zorunluluğu olan hastalarda örneğin miyop, astigmat gibi eğer UV korumalı lens tercih ediliyorsa, lens gözün tamamını örtmediğinden gözlük kullanımı yine gereklidir. Güneş gözlüğü tüm gözü kaplayan ve yanlardan dönen şekilde değilse yukarıdan gelen ışınları önleyemez. Çalışmalar genellikle güneş ışınlarının gözlük kenarından geçerek göze ulaştığını göstermiştir.GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KATARAKTI ENGELLER Mİ?Güneş gözlüğü kullanımı, gözümüzde güneşin yarattığı zararlı ışınlar sonucunda erken yaşlarda ortaya çıkabilen kataraktın oluşumunu da azaltabilir.Katarakt oluşumunda önemli bir etkene sahip güneş ışınları 60 -70 yaşında ortaya çıkabilir,Özellikle uzun süre güneş ışığına maruz kalanların güneş gözlüğü kullanmayı ihmal etmemelidir. Güneş gözlüklerini göz sağlığımızı koruyucu bir sağlık aracı olarak kullanmalıyız.

    Küresel ısınma sebebiyle güneşli gün sayısı ve zararlı ışınlar giderek artmaktadır.Göze ulaşan zararlı ultraviyole (mor ötesi) ve kısa dalga boylu ışınlar gözde katarakt ve görme merkezinde ‘sarı nokta’ hastalığı diye bilinen görmeyi kalıcı olarak bozan hastalıklara sebep olabilir. Hatta makule dejeneresansı denilen bazı türlerinde tedavi imkanı olmamakta ve kalıcı körlüğe kadar gidebilmektedir.

    Güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmanın yanma, batma, kuruluk, sulanma, ışıktan aşırı rahatsız olma, göz kapaklarını açmada zorluk çekme gibi şikayetlere sebep olmaktadır.Güneş ışığına aşırı maruz kalan ve güneş gözlüğü kullanmayanlarda göz bebeğine doğru et yürümesi de oluşabilir.
    GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ALINIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

    Güneş gözlüğü alırken  dikkat edilecek kurallardan birkaçı özellikle antirefle olması ve ultraviyole engelleyici kaplaması olmalıdır. İşportadan ucuza alınan gözlükler çoğu zaman bu özellikleri taşımamaktadır. Bu gözlükler göz sağlığına yarardan çok zararı vermektedir, bu konuda  dikkatli davranmak gerekir

    – Güneş gözlüklerinde ultraviyole ya da morötesi ışınları kestiğine dair bir sertifikası olmalı.

    – Satın aldığınız güneş gözlüğünü ışığa karşı tutun; gözlüğü aşağı yukarı oynatın. Böyle yaptığınızda camında dalgalanmalar meydana geliyorsa gözlük camı kalitesiz olduğunu gösteriyor.

    – Çizik camlı gözlükleri almayın

    – Güneş gözlüğünü bir uzman yardımıyla yüz şekline göre seçin. Yüze tam oturmayan gözlükler yan kısımlardan sızan zararlı güneş ışınlarına maruz bırakır.

    – Güneş gözlüklerinin cam renginin duman ve kahverengi olmasına dikkat edin. Amber ve turuncu renkte güneş gözlüğü camları, trafik ışıklarının renklerini algılamakta zorluk çekilmesine neden olabilir.

    – Mavi renkli camlar güneş ışınlarının daha çok göze yansımasına neden olduğu için bu  renkteki gözlüklerde tercih edilmemelidir.

    UV engelleyici özelliği olmayıp sadece koyu renkli camları olan gözlükler katarakt riskini artırır.Bu gözlükler kullanıldığında göz bebeği genişlemekte ve buna bağlı olarak göze daha fazla UV ışığı girdiği için katarakt riski artmaktadır.

    Polarize camlar parlamayı kesmektedir fakat UV ışıklara karşı koruyuculuğu yoktur.UV koruması olmayan aynalı camlar da tamamen koruyucu değildir.

    Op.Dr.M.Erman Emre
    GÖZ HASTALIKLARI UZMANI
    Eye Specialist

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.