Kalbin ihtiyacı olduğu kadar oksijen alınamayıp insanın hayatını kaybetmesine sebep olan duruma kalp krizi adı verilir. Kalbin günlük yapılan işe göre bazen fazla, bazen az oksijene gerek duyar. Oksijeni kalbin kendi damarları, koroner damarları getirir. Oksijeni getiren koroner damarında bir tıkanıklık veya daralma varsa bu durumda kalp yeteri kadar oksijen alamaz ve beslenemez. Beslenmeyen kalp dokusu ölür ve faaliyetlerini kaybeder. Böyle bir durumda kan pompalanamaz. Bunun sonucunda ölüm tablosu ortaya çıkar ve kalp krizi gerçekleşir.
Kalp Krizi Nedeni
Kalp krizinin sebebi olan koroner damar tıkanması en büyük sebebi atherosklerozdur. Bu damarların içinde yağ birikintisi olması anlamına gelir. Sigara kullanan insanlarda ve kolesterolü yüksek olan kişilerde bu birikinti hiçbir belirti vermeden ilerler. Beli bir süre sonra koroner damarlar tamamen tıkanır. Böylece kalbin beslenmesi aksar ve kalp krizi olur.
Kalp Krizi Belirtileri
1-Kalp krizi durumunda göğüste yeri tam belli olmayan bir sıkışma hissi veren ağrı oluşur.
2-Oluşan bu ağrı sol kola ve çeneye doğru bir yayılma gösterir.
3-Göğüsteki bu ağrı insan hareket ettiği zaman artar, dinlendiği zaman azalır. Fakat hiçbir şekilde geçmez. Gelen ağrı yarım saatten uzun sürebilir.
4-Ağrıyla birlikte soğuk bir şekilde terleme ve mide bulantısı oluşur.
5-Son olarak nefes darlığı problemi çekilir.
Kalp krizi belirtileri çok gizli seyreder. Örnek verecek olursak şeker hastaları hemen hemen hiçbir ağrı hissetmezler. Sadece nefes darlığı ve soğuk terleme şikayetleri olur.
Unutmayın, Kalp krizi geçirdiğinizi veya bir sıkışma hissettiğinizde kuvvetlice öksürün bu yeniden kalbinize kan pompalanmasını sağlamak ile birlikte bir sağlık kuruluşuna yetişebilmenizi olanak verebilir.