Anadolu Sağlık Durumu Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gürsel Alev, kalp hastalıklarının her geçen gün artmasına uyarı çekerek, yürek hastalıklarına yakalanma riskini nasıl azaltacağımız, hayati organlarımızdan olan kalbimize nasıl bakmamız gerektiğini geçtiğimiz günlerde açıkladı. Yürek sağlığı için manâlı tavsiyelerde bulunan Ateş’in tavsiyelerine kalbini seven kulak vermeli. Kalıtsal bir hastalık da olan yürek rahatsızlıkları günden güne artıyor, hayatı felç ediyor, hayat kalitesini düşüyor ve hatta bireylerin ölümüne sebep oluyor. Bu denli ciddi bir hastalık olan yürek hastalıklarına aleyhinde gelin nasıl tedbir almamız gerektiğini öğrenelim.
Yürek sağlığını korumak için
Yürek sağlığını gözetmek için yapılması gerekenlerin neler olduğunu ayrıntılı bir şekilde ifade eden Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gürsel Ateş sözlerine şu şekilde başladı: “Kalp sağlığı için yapılması gereken; günlük kalorinin azami yüzde 30’unu yağlardan elde etmek ve almakta olunan ‘kötü’ yağları ‘iyi’ yağlarla değiştirmektir.” Batmış ve trans yağların kötü kolesterolü yükselttiğini açıklayan Ateş, dolayısıyla kötü kolesterolün yükselmesinin yürek hastalıkları riskini tetiklediğinin de altını çizdi.
Kırmızı et, tam yağlı süt ve süt ürünleri, kızartılmış yiyecekler, unlu gıdalar, margarin, yumurtanın sarısı ve fastfood ürünleri fena yağları vücudumuza sokan yiyeceklerin başında gelmektedir. bu nedenle bu gıdalardan uzakta durmalı, Zeytinyağı, fındık yağı, mısırözü yağı, balık, ceviz, soya fasulyesi yağı gibi iyi yağları tercih etmeliyiz. Ancak bunları tercih ederken de jurnal kalorinin en fazla yüzde 30’u olmasına da dikkat etmeliyiz. Somurtkan durumda yürek hastalıklarına yakalanma riskimiz var demektir.
Alkol alımından uzaktan durmalı, , magnezyum, kalsiyum daha fazla, sodyum ve zararlı yağ türlerinin daha eksik miktarlarda tüketilmelidir. Aşırı kilolardan kurtulmak da gerekiyor. Kırmızı et yerine balık, derisi hariç kümes hayvanları ve az yağlı etler tüketilmeli iken, bütün yağlı süt ve ürünlerinden ziyade yağı azaltılmış olanları seçim edilmelidir. Liften varlıklı tahıl, kepek, fasulye, meyve ve sebzeleri düzenli olarak tüketilmeli, günde asgari 8 bardak su içilmelidir. Tuzlu miktarı ise günde 6 gramı geçmemelidir. Ayrıcca uyumlu egzersizde kalp sağlığı için yapılması gerekenlerin başında geliyor.