Bu madde, ’kansere yol açar” denilen etkenlerin tümünden binlerce kez daha zararlı.
Eski Sağlık Bakanı Bülent Akarcalı, sigaranın, ’kansere yol açar” denilen etkenlerin tümünden binlerce kez daha zararlı olduğunu söyledi.
Akarcalı, TBMM Kanser Araştırması Komisyonunda yaptığı sunumda, sigaranın hem halkın sağlığını hem de devletin bütçesini tehdit ettiğini ifade etti.
Her yıl 150 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu öğrendiklerinde dehşete düştüklerini belirten Akarcalı, “Kanser tedavisinin maliyetini, kaybolan iş gücünü ve en önemlisi çekilen acıları düşünün” dedi.
“Sigara, ’kansere yol açar’ denilen etkenlerin tümünden binlerce kez daha zararlı” diyen Akarcalı, şöyle devam etti:
“Aklınıza gelecek tüm zararlı maddeleri bir araya toplayın, işte sigara bu. Bu sağlığa zararlı maddeleri belki zaman içerisinde 3’er 5’er alıyorsunuz ama vücut bunlarla mücadele mekanizması geliştirebiliyor. Sigarada ise bunların tümü bir anda size hücum ediyor. Bu nedenle bu komisyonun hazırlayacağı raporda kurumlara verilecek direktifler büyük önem taşıyor. Rapor çıktıktan sonra bunun uygulamalarının takibi açısından komisyonunun varlığını sürdürmesi gerekiyor.”
Türkiye’de sigaranın zararlarına karşı mücadele edecek birimlerin mevcut olduğunu ancak aralarında koordinasyon bulunmadığını anlatan Akarcalı, “Sigaranın en çok içildiği yerlerin başında tıp fakülteleri geliyor. İnanılır gibi değil. Bu, hipokrat yeminine de uymuyor. Daha 1. sınıfta YÖK bunu müfredata koymalı. Yarın diplomasını alacak kişi, davranışlarının örnek alındığını bilmeli” diye konuştu.
Genç kızlar arasında sigara kullanımının yaygın olmasından yakınan Akarcalı, geleceğin annelerinin vücutlarında biriktirdiği zehri çocuklarına aktardıklarını anlattı.
Sigaranın kanser oluşumuna yol açmada diğer faktörlere göre açık ara önde olduğunun anlatılması gerektiğini vurgulayan Akarcalı, “Dumansız hava sahası uygulamasının ardından sigara tüketiminde bir azalma olduğunu görüyoruz. Yani kahvehanede oturan bir kişi, oradan çıktıktan sonra, ’bu arada 8 sigara içemedim, tümünü şimdi içeyim” demiyor” dedi.
Akarcalı, sigara kaçaklığı konusunda sorun yaşandığını, bunun önlenmesi gerektiğini belirtti.
GIDA MADDELERİ VE KANSER
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Gıda Kontrol Hizmetleri Daire Başkanı İbrahim İlbeği de “Gıda Maddeleri ve Kanser” konulu bir sunum yaptı. Gıda maddelerinin kansere neden olmaları açısından birtakım riskler içerdiğini anlatan İlbeği, “Her madde zehirdir ancak zehir olmayanı ayıran dozudur” dedi.
Gıda sektörünün bazen kendi çıkarlarını ön planda tutup, halk sağlığını önemsemeyen uygulamalar yaptıklarını belirten İlbeği, “Çok büyük bir firmanın bile sucuk, salam üretiminde hayvansal protein yerine bitkisel protein, tavuk kanadı ve sakatatı kullandığına şahit oluyoruz” diye konuştu.
Süt ürünleriyle ilgili de yanlış uygulamalar bulunduğunu ifade eden İlbeği, ürünlerin içeriğindeki tatlandırıcı, renklendirici gibi katkı maddelerini belirlemek amacıyla kullanılan, “E” koduna ilişkin yanlış bilgilendirmeler yapıldığını anlattı. Bu kodun, AB üyesi ülkelerde bilgilendirme amaçlı kullanıldığına dikkati çeken İlbeği, “Ambalajında bu kodun yer aldığı ürünler sanki zehirliymiş gibi lanse edildi” dedi.