Karaciğer Yağlanması

Karaciğer yağlanması, karaciğer dokusunda meydana gelen yağlanmaya denir. Yağlanma, basit olarak sadece karaciğerdeki yağ birikiminden olabileceği gibi, yağın oluşturduğu enflamasyon yani hasarla da görülebilmektedir. Karaciğer yağlanması, toplumda oldukça sık  görülen bir durumdur. Özellikle, toplumumuzda obezitenin artmasıyla daha sık görülür olmuştur. Diyabette bunun bir nedeni olduğu için, görülme olasılığı daha da artmaktadır. Karaciğer yağlanması tehlikeli midir diye düşündüğümüzde her zaman değildir denilebilir. Eğer bir enflamasyon durumu yoksa tehlikeli olduğunu söyleyemeyiz. Enflamasyon olup olmadığını da ancak kan tahlilleriyle anlamam mümkündür. Şayet, karaciğer enzimlerinde yükselme varsa bu bir tehlike habercisidir. Uzun vadede, karaciğerde büyük bir hasara yol açmaktadır. Hatta bu hasar, siroza kadar gidebilmektedir.

Karaciğer yağlanması nedenleri : Çok çeşitli sebepleri olan karaciğer yağlanmasında, en bilinen neden vücudun genelinde oluşan yağlanma gibi karaciğerin de yağlanması, obeziteyle birlikte gider. Fakat bütün karaciğer yağlanması hastaları, şişman hastalar değildir. Diyabette karaciğer yağlanmasına yol açabilir. Bazı hormon hastalıkları da  karaciğerde yağlanmaya neden olabilmektedir. Ani kilo alıp vermelerle de karaciğerde yağlanma söz konusudur. Alkol tüketiminin yanı sıra çeşitli ilaçlar da yol açmaktadır. Ayrıca, hiçbir sebep olmadan da bazı hastalarda karaciğer yağlanması görülmektedir.

Tanı: Karaciğer yağlanması bir şikayete yol açmadığı için, hastalar hekime bir şikayet neticesinde gitmemektedirler. Genellikle yapılan tetkikler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kan tahlillerinde karaciğer enzimleri yüksek görüldüğü taktirde, görüntüleme yöntemleri olan ultrasonografi, tomografi ya da MR çalışmaları ile karaciğerde yağlanmanın olup olmadığı, varsa da derecesini gösterebilmektedir. Kesin tanı yöntemi ise, karaciğerden bir parça alınarak mikroskopi altında bakılması da karaciğerdeki  hastalığın belirtisidir.

Tedavi : Karaciğer yağlanmasının tedavisi, ömür boyu süren bir tedavidir. Sebebine yönelik tedavi uygulanmaktadır. Öncelikle, yağlanmaya neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Eğer, kilo alımına bağlı olarak karaciğer yağlanması varsa, hastanın egzersiz yapması ve kilo kaybetmesi sağlanmalıdır. Diyabetin kontrol altına alınması da, karaciğer yağlanmasını azaltabilmektedir. Bilhassa, alkolün ya da ilaç kullanımının sebep olduğu bir karaciğer yağlanmasında ise,  ilacın ya da alkolün kesilmesi gerekmektedir. Karaciğer yağlanmasını engellemek için, hastaların yapabileceği  özel bir tedavi yoktur. Genel olarak;  hastanın kendine iyi bakması yani karaciğerine iyi bakması sayesinde, hem kalbine hem de dolaşım sistemine, eklemlerine  de iyi bakmış olacaktır. Bu durumlar sağlanmadığı taktirde de, bazı ilaçlar karaciğer yağlanması tedavisinde kullanılmaktadır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.