Kekemelik yoğunlukla okul öncesi dönemde başlayan, ve 2-7 yaş arası çocuklarda daha sık görülen bir rahatsızlıktır. “Kekemelik” erkek çocuklarında kız çocuklarına oranla daha fazla görülmektedir.
Kekemelik konuşma esnasında akıcılığın, ritmin, tekrarlamaların ve duraklamaların düzensiz olması ve çeşitli bedensel hareketlere sebep olmasıdır. Düzenli bir süreç olmamakla beraber, kekemeliğin miktarı, günden güne veya bulunan ortama göre de değişiklik gösterebilmektedir.
Kekemelik tamamen psikolojik bir olaydır ve genellikle topluluk karşısında konuşurken ve baskı altında soruları cevaplarken, yada birinin adını söylerken artar. Bunun nedeni ise, aslında kekemeliğin sebebini açıklar nitelikte. Kişinin kendine olan öz güven eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
Küçük yaşta başlayan kekemelikte çocuğun ruh halinde ki bozukluklar, aile içi sorunlar ve öz güven eksikliği büyük rol oynamaktadır. Kişinin devamlı baskı altında kalması, belirli olaylar nedeniyle üzgün olması ve korkması durumunda dahada şiddetlendiği görülmektedir. Bundan dolayı kekemelik tamamen kişinin yaşantısı ve ruh haline bağlı olan bir rahatsızlık biçimidir. Kekemeliğin ne olduğunu ve hangi nedenlerden dolayı ortaya çıktığını gördükten sonra artık, kekemelikte uygulanabilecek tedavi yöntemlerine geçebiliriz.
İlk olarak şunu söylemekte fayda var, kekemelik bir hastalık değil, uyum ve davranış bozukluğu biçimidir bundan dolayı da kekemelik tedavisi herhangi bir ilaç vasıtasıyla yapılmaz, bu şekilde tedavi yapmaya yeltenen kişilerden uzak durmanızda fayda var. Tedavi için uzman bir terapiste başvurmanız gerekmektedir bunun sebebi ise, yukarıda anlattığım gibi tamamen kişisel ve psikolojik problemlerden dolayı doğan bir rahatsızlık olduğudur. Kekemelik tedavisinin aşamaları vardır. Bu aşamalardan bir tanesi ise, kekemeliğe neden olan sorunların bütünüyle çözülmesidir çünkü kişide olan ruhsal bozukluklar devam ettiği sürece tedavinin bir etkisi görülemeyecektir. Bundan dolayı ilk olarak öz güven eksikliği veya ruhsal sorunlar konusunda uzmana başvurulmalı ve son aşamada ise kekemeliğin giderilmesi konusunda terapi alınmalıdır.
Kekemelik tedavisi okul çağında veya okul öncesi çağında ki çocuklarda daha çabuk ve etkili şekilde cevap verebilmektedir. Bu dönemde tedavi olan kişilerin bu rahatsızlıklarını atlattıktan sonra bir daha bu tür problemlerle karşılaşmadığı ve bunun yanında tedavi süreçleri hatırladıklarından dolayı ileride hastalığa dair hiçbir iz kalmadığı görülmektedir.. Bunun aksine, tedaviye başvurmayan veya tıp harici başka tedaviler deneyen kişilerde, yaş ilerledikçe tedavi süreci uzar ve zorlaşır. Bunun yanında bu tür durumlarda tedaviye yanıt verme olasılığı düşmekte, tedavi sonra kekemeliğin tekrarlandığı görülmektedir. Ailenizde veya arkadaş çevrenizde kekemelik sorunu yaşayan kişiler var ise, onların tedavi sürecinde en büyük ihtiyaçları psikolojik destek olduğundan dolayı devamlı motive etmenizde büyük fayda var.