Kekemelik Nedir?

Kekemelik

Kekemelik Nedir?

Kişinin tekrarla kekeleme kaygısı ile konuşma sesi, sözcük, hece ya da cümlelerin irkilme, uzatma, yinelemeler, patlatma, duraklama ve bunlar ile beraber bazı yüz, kol, vücut ve el devinimleri gibi belirtiler ile konuşmanın akıcılığı ve ritminde oluşturulduğu iletişim bozukluğuna kekemelik denir.

Kekemelik insanların özgüvenini, iç yapısını, kendisine saygısını, özgüvenini ve başka insanlar ile etkileşimini etkilemekte olan çok önemli bir olaydır.

Kekemeliğin Nedenleri Nelerdir?

Kekemeliğin oluşumuna sebep olduğu düşünülen dört faktör vardır.

  • Genetik: Kekemelerin yaklaşık olarak %60’ında aile bireylerinden bazılarında kekemelik hikâyesi olduğu bilinmektedir.
  • Çocuk Gelişimi: Dil konuşma bozukluğu ya da gelişimsel gerilik olan çocuklarda kekemeliğin gelişme riski daha fazladır.
  • Nörofizyoloji: Yapılan araştırmalara göre kekeleyen bireylerin, dil konuşma işlemlenmesinin beyinde akıcı konuşanlara göre farklı bölgelerde olduğu belirlenmiştir.
  • Aile Dinamikleri: Yüksek beklentiler ile hızlı değişen hayat koşulları kekemeliğe etki etmektedir.

Kekemelik bu faktörlerin bir ya da birkaçının beraberi ile oluşmasıyla ya da bunu devam ettiren ve ilerleten nedenlerin farklı olması olasıdır.

Toplumda her yüz kişiden biri konuşmasında akıcılık sorunu yaşamaktadır. Kekemelik sorunu erkeklerde kadınlara oran ile dört kat daha fazla görülmektedir.

Kekemeliği Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

Şarkı söylemek, dua etmek, gürültülü ortamlarda konuşmak, ritmik konuşmak kekemeliği azaltabilecek durumlardır.

İsim söylerken veya önemli bir konudan bahsedilirken kekemeliğin arttığı gözlemlenmiştir.

Kekemelik Tedavi Edilebilir Mi?

Genellikle kekemelik tedavisine ne kadar erken başlanır ise o kadar etkili olur. Çocuklar için ayrı yetişkinler için ayrı tedavi programları uygulanmaktadır.

Kekemelik sorunu bazen kendiliğinden düzelebilmektedir. Bazen de uygun tedaviler ile kekemelik sorunu kontrol altına alınabilir. Kekemelik sorunun tedavisinin amacı kekemeliği kontrol altına alarak akıcı konuşmayı sağlamaktır.

Öncelik ile bireyin kekemeliğinin hangi kategoride olduğu yapılacak olan testler ile tespit edilir. Kekemeliğin tedavisi özel eğitimler ile yapılmaktadır. Sıklık ile konuşma teknikleri, nefes egzersizleri şeklinde görülmektedir. Fakat kişinin içinde bulunduğu duruma bağlı olarak buna ek ilaç tedavisi de uygulanmaktadır. Bu eğitimleri gören hastalar kısa bir sürede daha rahat konuşur duruma gelmektedirler.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.