Tıp dilinde pilonidal sinüs adı verilen kıl dönmesi hastalığı toplum içinde çok fazla görülen bir rahatsızlıktır. Ancak insanların büyük bir bölümü bu hastalığı tanımıyor. Kıl dönmesi olan bir insan sadece belirtileri ortaya çıktığı zaman bu hastalığın farkına varıyor. Fakat insan rahatsızlığın ismini koyamıyor kıl dönmesinden şüphe ediliyorsa öncelikle rahatsızlığın ne tarz bir hastalık olduğunu öğrenerek zaman kaybetmeden tedaviye başlanması gerekir.
Kıl dönmesi adı verilen hastalık kuyruk sokumunda görülür. Kuyruk sokumunda şişme ve akıntı gibi durumlarla kendisini belli eden bir hastalıktır. Bu hastalık anne karnında gelişim esnasında meydana gelen bir kusur olarak görülür. Genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar.
Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?
Kıl dönmesi 15 ila 30 yaşları arasında çıkar. Erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da çok sık görülen bir sorundur. Kuyruk sokumunda şişme, ağrı, akıntı, kızarma, delik ve kabarcık olarak kendisini belli eden bir rahatsızlıktır. İlerleyen zamanlarda apse yaparak oturma ve yürümede insan zorluklar çekebilir.
Kıl Dönmesi Ameliyatı
Kıl dönmesi rahatsızlığında ameliyat hastalığın evresine bakılıp yapılır. Kesin ve kalıcı tedavi ameliyat ile doktorun dokuyu almasıyla olur. İçerinde yer alan doku büyüklüğüne göre daha önce bu hastalık nedeniyle ameliyat olunup olunmadığına göre değişiklik gösterir.
Kıl Dönmesi Ameliyatında Uygulanan Yöntemler
Açık bırakma
Cildi yaklaştırarak açık bırakma
Dikişlerle kapatma
Doku kaydırıp dikişler ile kapatma