Kireçlenmenin ilk sinyallerini aldığımızda hızlı davranır ve hemen önlem alırsak işimiz kolay. Ancak ne yazık ki pek çok hastalık da kireçlenmeyle benzer belirtiler gösteriyor. Bu nedenle kireçlenme ihtimali uzun süre sonra aklımıza geliyor. Sonuçta iş işten geçiyor, eklemlerimiz büyük oranda hareketliliğini kaybediyor. Ancak bu kötü senaryo kaderimiz olmak zorunda değil. Kireçlenmeyi fark ettiğimiz anda yaşam tarzımızda yapacağımız bazı değişimlerle normal yaşamımıza kısa sürede dönebiliriz.
Kireçlenmeye karşı ne yapabilirim?
Kireçlenme yaşla birlikte gelen bir sağlık sorunu. Kesin nedeni belli değil. Ancak yıllarca dikkat etmeden kullandığımız eklemlerimizin intikamı olarak düşünebiliriz. Peki ne yapmalı da bu arkadaşlarla arayı düzeltmeli? İşte sorunun yanıtı:
Dinlenin. Eklem ağrınız arttıysa yapmanız gereken ilk şey hemen dinlenmeye başlamak. En az 12 saat boyunca eklemlerinizi yoracak, ağrınızı arttıracak bütün eylemlerden uzak durmalısınız.
Egzersiz. Biraz önce hareket etmeyin dedik ama bu hareketsizlik tabii ki hayatınızın tamamına yayılmamalı. Mutlaka spor ve egzersiz yapmalısınız. Çünkü egzersiz eklemlerinizin dayanıklılığını arttırır, aynı zamanda eklem çevresindeki kasları da güçlendirir. Bu da ağrının azalmasında etkili olur. Ancak burada önemli olan nokta eklemleri yormayacak hafif egzersizler yapmak. Örneğin yürümek, bisiklete binmek ya da yüzmek sizin için ideal sporlardan birkaçı.
Kilo verin. Fazla kilolu veya obez olmak eklemlerimizin kilolarımız altında zorla hareket etmesine neden olur. Uzun süre baskı altında kalan eklemlerse zaman için yıpranır. Sonuç: kireçlenme. Hal böyle olunca kireçlenmeden kurtulmanın yolu yıllarca eklemlerimizin canına okuyan bu fazla kilolardan kurtulmak. Bu şekilde eklemlerdeki basınçtan kurtulur ve biraz olsun ağrılara veda edebiliriz.
Sıcak ve soğuk kompres uygulayın. Eklemlere uygulanan sıcak ve soğuk kompreslerin her ikisi de kireçlenmenin neden olduğu sorunlara farklı şekilde faydalı olur. Örneğin sıcak kompresler (sıcak su torbaları, ısıtılmış havlular vs.) damarların genişlemesini sağlar. Genişleyen damarlardan daha çok kan akar. Basınç azalır. Dolayısıyla rahatlayan eklemlerde eskisi kadar ağrı hissedilmez. Soğuk kompreslerdeyse ters mantıkla damarlar soğuğun etkisiyle büzüşür. Ardından eklemlerdeki şişlik iner. Ayrıca soğuğun etkisiyle bölgedeki duyarlılık azalır. Yani yine ağrı daha az hissederiz.
Yardımcı ürünler kullanın. Yürürken baston kullanmak, diz ve kalçanızdaki ağrıların azalmasına faydalı olur. Çünkü bu şekilde eklemlerinize verdiğiniz ağırlık azalır. Bu nedenle kireçlenmeyle mücadele eden kişiler yardımcı ürünlerden faydalanmalıdır.
Kireçlenmeye çözüm alternatif tıpta mı?
Kireçlenme karşıtı ilaçlar işe yaramıyorsa, rahatlamanın yolu alternatif tıp ve tamamlayıcı tedavilerden geçiyor olabilir. Şimdi gelin bu yöntemlere bakalım:
Akupunktur. Bazı araştırmalar akupunkturun ağrıyı dindirmede ve kireçlenmeyi durdurmada çok etkili bir yöntem olduğuna işaret ediyor. Hemen hepimizin bildiği üzere Uzakdoğu merkezli bu uygulama vücudun bazı noktalarına incecik iğneler batırılarak yapılıyor. Ağrıya neden olan bölgeye bağlı sinir uçları uyarılıyor ya da ağrı hissetmemizi sağlayan sinirler aktif hale getiriliyor. Kireçlenme tedavisinde de bu yönteme başvuranların sayısı hayli kalabalık. Ancak kireçlenmenin neden olduğu ağrılardan kurtulmak için akupunktura güveniyorsanız dikkat etmeniz şart. Çünkü kullanılan iğnelerin açtığı yaraların enfeksiyon kapma riski var. Bu nedenle tek kullanımlık iğnelerin kullanıldığına ve uygulamanın hijyenik bir ortamda gerçekleştirildiğine emin olmak şart.
Tai chi ve yoga. Bu antrenman tekniklerinin her ikisi de yumuşak hareketler ve derin nefes tekniklerinin kullanıyor. Yani eklemlerin yorulmasına ve zarar görmesine neden olmuyor. Aynı zamanda kasları çalıştırıyor ve güçlenmelerini sağlıyor. Yani kireçlenmeye bağlı ağrıları azaltmada etkili oluyorlar. Tabii işi uzmanından öğrenirseniz.