Sabahları yataktan şiddet kalkma ve kendine gelememe, işte konsantrasyonun azalması, vücutta kesintisiz hissedilen bir kırıklık, aralıksız halsiz kavrama ve dinlenememe gibi şikayetler kronik bitkinlik sendromuna işaret. başkaca bazı maddi problemler de şikayet tablosuna ekleniyor; boğaz ve adale ağrısı, farklı alanlara yönlendirilmiş eklemlerde kızarıklık, yeni oluşan şekil değiştiren baş ağrısı bunların başında geliyor. Son zamanlarda daha sık duymaya başladığımız Kronik Yorgunluk Sendromu Amerika da 1980 li yıllarda tanısı konmuş, ülkemizde de gitgide daha çok rastlanan bir sorun.Mayo Clinic Uzmanları yaptıkları araştırmalar sonucunda bu rahatsızlığın kadınları erkeklerden daha fazla etkilediğini, tüm ırklarda görüldüğünü bilhassa 20-40 yaş arasındaki grubu etkilediğini ortaya çıkarmış. Kronik dermansızlık sendromu az da olsa ergenlik çağındaki çocuklarda hatta çok eksik olmakla beraber 12 yaş altında da görülmüş.
SEBEBİ NEDİR? Bu sorunun sebebi az önce tam bilinmiyor. Bir Takım uzmanlar sebep olarak bağışıklık ve asap sisteminin hassaslığını gösteriyor. Keza genetik, önceden geçirilmiş herhangi bir fiziksel rahatsızlık, cinsiyet, çevre, stres gibi konular üzerinde de duruluyor. Bu faktörlerin hastalığı başlatabileceği veya geliştirebileceği düşünülüyor oysa az önce tam sonuca ulaşılmış yok. Uzmanların ortaya attığı bir başka iddia ise bir virüsün bu rahatsızlığa sebep olabileceği. Espstein Barr Virüs (EBV) isimli virüsün hastalığın gelişiminde rol aynadığı düşünülmüş ancak hastalar üzerinde yapılan incelemelerde virüse rastlanmamış. Halen başka virüslerle ilgili incelemeler devam ediyor. Kansızlık, düşük kan şekeri, bedensel ve nörolojik nedenlerle ilgili çalışmalar da devam ediyor.
TANISI ZOR
Kronik dermansızlık sendromunun tanısını koymaya yarayacak özel bir deneme bulunmuyor. Dr. Joel Klein Hepimizin kendini bezginlik hissettiği zamanlar olabilir. Ancak kronik takâtsizlik sendromu, takâtsizlik ve enerjinin düşük olmasından bambaşka bir durumdur. Belirtileri ansızın ortaya çıkar ve hastalık verecek derecede etkiler. Altı ay veya daha uzun süre devam edebilir biçiminde açıklıyor.
DURDURMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?
Stresi yoklama altına olmak şart. Doğru beslenmek, ideal kiloyu korumak ve maddesel egzersizler yerine getirmek da yardımsever olabilir. Keza uyku düzenine dikkat etmek gerekir. Bakımlı bir uyku için yatağa girmeden önce günlük bütün stres nedenlerinizi aklınızdan uzaklaştırmak, hoşa giden konuları düşünmek ya da hoşlandığınız bir filmi seyretmek, uyumlu bir uyku sağlayabilir. Alkol ve sigarayı eksilmek da yorgunluktan kurtulmada en önemli etkenlerden birisidir. Mümkünse iş yoğunluğunu eksilmek, hatta kısa süreli bile olsa iş ortamından yürüyüp gitmek yardımsever olabilir.