Lösemi giderek artıyor!

LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Ezer, son yıllarda lösemi vakalarında artış olduğunu, özellikle 3 yaş altı çocuklarda yoğunlaştığına dikkat çekti

Üstün Ezer, 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında lösemi hastalığı ve LÖSEV’i anlattı. Löseminin bir kan hastalığı ve kan hücrelerinin yapım yeri olan kemik iliğinde ortaya çıktığını belirten Ezer, şöyle dedi:
“Kemik iliğindeki kök hücrelerde meydana gelen anormallik, değişim sonucunda kan hücrelerinin (alyuvar, akyuvar, pıhtılaşma pulcukları vs) hatalı üretilmesine veya hiç üretilmemesine neden olur. Blast adını verdiğimiz bu kötü hücreler önce kemik iliğini işgal eder, sonra da karaciğer, dalak, lenf bezleri, beyin, göz gibi diğer organlara yayılarak ölümcül hale gelir.”

EN ÇOK GÖRÜLEN BELİRTİLER
LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Ezer, hastalığın en çok görülen belirtilerin, nedensiz burun ve diş eti kanamaları, deri altında noktasal kanamalar, nedensiz morluklar, lenf bezlerinde, karaciğer, dalakta büyüme, kansızlığa bağlı halsizlik, yorgunluk, solukluk, özellikle bacak kemiklerinde ağrı, görme bozuklukları, baş ağrısı olduğunu anlattı. Löseminin, çocuk ve yetişkinlerde her yaşta görülmekle birlikte en sık 1- 8 yaşları arasında ortaya çıktığına işaret eden Üzer, “Son yıllarda lösemi vakalarında artış olmakta ve özellikle bebekler ile 3 yaş altındaki çocuklarda yoğunlaşmaktadır” dedi.

CEP TELEFONU VE TABLET UYARISI
Nedenleri arasında genetik yatkınlıklar, beslenme ve yiyecekler, çevre faktörleri ile tüm kanserojenlerin sayıldığını belirten Dr. Ezer, şöyle devam etti:
“Ailesinde lösemi veya kanser hastalığı bulunan annelerin, çocuklarına hamile kalacakları günden itibaren bebeklerini düşünmeleri, onları korumaya almaları büyük önem taşımaktadır. Özellikle anneler gebelikten itibaren sonsuza kadar sigara, alkol, gazlı ve enerji içeceklerinden uzak durmalı, kimyasal maddeler içerebilen tüm gıda maddelerini beslenmelerinden çıkartmalıdır.”
Ezer, özellikle yoğun radyasyon yayan cep telefonları, tabletler, bilgisayar ve televizyonun mümkün olduğunca az kullanması ve ev ortamında bulundurulmaması gerektiğini de vurguladı.

PSİKOLOJİK FAKTÖRLER
Löseminin nedenleri arasında, son zamanlarda psikolojik faktörlerin de giderek önem kazandığını kaydeden Üstün Ezer, “Özellikle çocuklarda ortaya çıkan ani şoklar, büyük üzüntüler, aşırı kıskançlıklar, depresyonlar lösemi gibi hastalıkları tetikleyen faktörler. Bu konuda hem LÖSEV’in geriye dönük bilimsel çalışmaları hem de uluslararası yayınları ciddi uyarılar içermektedir. Lösemi tedavi edilebilen bir hastalıktır. Kemoterapi adını verdiğimiz ilaçla tedaviler ile yüzde 10 vakada uyguladığımız kemik iliği (kök hücre) nakilleri tedavinin esasıdır” dedi.
4 ALTIN KURAL
LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanı, bu tedaviler kadar önemli olan etkenleri ‘LÖSEV’in 4 altın kuralı’ olarak sıralarken, “Çok iyi ve hatasız uygulamalar. Özellikle tedavinin hastanedeki ve ilk 1 yılındaki dengeli ve doğal beslenme. Enfeksiyonlardan koruyacak hijyenik ve mikropsuz yaşam. Hayata sımsıkı bağlayacak, psikolojik destekler, umut ve neşe içinde yaşama tutunmaktır. Bizler LÖSEV olarak 1990’lı yıllarda yüzde 20’lerde olan lösemiden iyileşme başarısını bugün yüzde 90’ların üzerine çıkarttık. Yukarıda saydığımız 4 altın kurala harfiyen uyduk” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.