Irk aralarında kan kanseri olarak tabir edilen lösemi hastalığı, kansızlık, ateşlenme, kanama ve lenf düğümlerinden şişlik gibi mütenevvi şikayetlerle kendini belirlenmiş ederek, daha çok çocuk yaşlarda husule gelip yaşamı zorlaştırmaktadır….
Halk aralarında kan kanseri olarak ifade edilen lösemi hastalığı, anemi, ateşlenme, kanama ve lenf düğümlerinden şişlik gibi mütenevvi şikayetlerle kendini belirli ederek, daha çok çocuk yaşlarda husule gelip yaşamı zorlaştırmaktadır. Çocuklarda en sık görülen kanser türü olan lösemi, daha fazla 2 ile 5 yaş arasında, lenf dokusunun en aktif olduğu dönemlerde ortaya çıkar. Peki nedenleri nelerdir, hangi faktörler lösemiyi tetikler buyurun yazımızdan öğrenelim.
Löseminin çokça çeşidi bulunmasına karşın hepsinin ortaya çıkış nedeninin benzer olduğu söylenir. Günümüzde demin kesin olarak lösemi nedeni tamamiyle bilinmese de, vücudu mikroplara karşısında savunan lökositlerin (akyuvarlar) denetim edilemeyecek düzeyde çoğalması ve kanser önleyici genlerdeki bazı bozukluklar sonucunda husule geldiğinden kesin olmama edilir.
Lösemi hastalığı down senromlularda ve fanconi anemisi hastası olanlarda da ortaya çıktığından genetik faktörlerin, kromozom anormalliklerinin lösemiye sebep olduğu büyük bir ihtimaldir. bununla birlikte lösemi Ayrıca iyonize radyasyona, benzen ve alkilleyici ajanlar gibi kimyasal maddelere maruz kalanlarda da ortaya çıkan bir kanser türüdür.